a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum dilemma: Lehet-e adni cefalosporin származékokat penicillin allergia esetén?

2009.08.09. | HTamas | 1 komment

Címkék: allergia gyógyszerek antibiotikum

A kérdés azért fontos, mert arról a két antibiotikum csoportról van szó, melyekkel a baktériumok okozta fül- orr- gégészeti fertőző betegségek nagy részét jól lehet kezelni. Viszont korábban kimutatták, hogy aki penicillinre allergiás, az kb. 10% eséllyel cefalosporin származékokra is érzékeny. Emiatt ezeknél a betegeknél mindkét, a kezelésében egyébként hatékony gyógyszercsoportot óvatosságból mellőzni szoktuk. Viszont ez azzal jár, hogy a penicillin allergiás betegeknél nem mindig a leginkább javasolt gyógyszert, hanem az adott betegségben csak másod- vagy harmadvonalbelinek számító antibiotikumot írunk fel. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az antibiotikumok rosszak lennének. Csak éppen jó lenne őket más célra félretenni, nehogy a gyakoribb használat miatt rezisztencia alakuljon ki ellenük a baktériumokban. Azaz olyan esetekre kellene a többi antibiotikumot tartalékolni, mikor a penicillinek vagy a cefalosporinok hatástalanok.

 
A penicillin-cefalosporin keresztallergia okát egyébként a hasonló molekulaszerkezetben keresték: mindkét antibiotikum-csoport a béta-laktám antibiotikumok közé tartozik.
 
 
Béta-laktám molekulaszerkezet
(Forrás: www.life.umd.edu)
 
Azonban kiderült, hogy sokkal inkább az alap béta-laktám gyűrűhöz kapcsolódó oldalláncok hasonlósága okozza a keresztallergiát, amely hasonlóság elsősorban a korai, úgynevezett első generációs cefalosprinokra volt igaz. Ugyanis a második, harmadik generációs, valamint a még ezeknél is korszerűbb cefalosporinok már annyira különböző oldalláncokkal rendelkeznek a penicillinekhez képest, hogy például a harmadik generációs cefalosporinoknál a penicillinnel való keresztallergia lehetősége kisebb, mint a penicillin vs. nem béta-laktám antibiotikumok esetében. Az is hozzátartozik az allergia kérdéshez, hogy a penicillin allergiát nagyon könnyen mondtuk/mondjuk ki. Azonban ezek korrekt laborvizsgálattal történő igazolása nem túl gyakran történik meg. Valamint az is, hogy a korábban 10%-nak gondolt keresztreakció arány ennél némileg kevesebb.
 
A fentiek alapján ki lehet mondani, hogy az első generációs cefalosporinok adása ismert penicillin allergia esetén továbbra sem javasolt. Főleg, ha a penicillinnel szemben súlyos (pl. anafilaxiás sokk) allergiás reakció alakult ki korábban. Viszont a második, harmadik generációs cefalosporinok, melyek oldalláncaikban jelentősen különböznek a penicillintől, biztonsággal adhatók. Ilyen a cefuroxime (Zinnat, Zinacef), cefixime (Suprax), ceftriaxon (Lendacin, Rocephin), ceftazidime (Fortum).
 
 
Jó hivatkozás a fentiekre ez a 2007-es Otolaryngology-Head and Neck Surgery cikk: link