a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tanácsok műtét előtt álló gyermekek szüleinek

2009.08.03. | HTamas |

Címkék: tanácsok gyermek fül orr gégészet általános fül orr gégészet

 

Egy kicsit más tollával ékeskedem: Pár napja Kristin Hayes, az ent.about.com-on rendszeresen publikáló, főleg gyermekekkel foglalkozó nővér írt egy nagyon hasznos bejegyzést azon szülők részére, akiknek gyermeke valamilyen műtét előtt áll. Mivel Kristin tényleg jó tippeket, trükköket szedett össze, gondoltam elérhetővé teszem a tanácsait azok számára is, akik nem olvassák az about.com-ot. Nyilván az általa közzétett tanácsok nem fogják teljesen elűzni a műtét előtti izgalmakat, feszültséget. De azért mégis segítséget nyújtanak abban, hogy lehetőleg nagyobb érzelmi megrázkódtatás nélkül legyen túl a gyermek (és a szülő!) a félelmetesnek tűnő kórházon, az esetlegesen fájdalommal járó műtéten.
 
De mit is javasol Kristin?
 
Először is, őszinteséget. Ne állítsunk valótlant a gyermeknek! Mindig magyarázzuk el, mi fog történni, mit miért kell tenni. Ha a beavatkozás (pl. vérvétel) fájdalommal jár, arra is készítsük fel! Természetesen emellett a gyermeknek azt is érdemes elmondani, hogy ha valami olyan fog történni, ami számára nem jó érzéssel jár, az egyrészt el fog múlni, másrészt adott esetben gyógyszerrel is lehet rajta segíteni. Az egyes beavatkozásokat (hőmérés, vérnyomásmérés, injekció, stb.) mind el lehet játszani játékmackón, babán, így a gyermeket nem éri meglepetés a mozdulatok kapcsán, mikor ő kerül sorra. Vannak olyan képeskönyvek, amikben kórházi témákat is feldolgoznak (pl. Tesz-Vesz város), ezek műtét előtti lapozgatása is sokat segíthet.
 
Szintén nagyon sokat segít, ha a gyermeknél van a kedvenc babája vagy játéka, amit ideális esetben a műtőbe is bevihet. De nemcsak a játék, hanem a megszokott evőeszközök, poharak, tányérok, a saját pizsama is mind-mind fokozzák a gyermek komfortérzését. A műtét után szükséges pihenést elő lehet segíteni filmnézéssel, rajzolással, képeskönyvvel, így a gyermek nem fogja a biciklizést vagy a futkározást hiányolni. Ez fontos, ugyanis sok gyermeknél előfordul, hogy pár órával műtét után már legszívesebben körbefutná a kórházat. Ami persze erős szervezetre utal, de a gyógyulás érdekében ilyenkor még fontos az ágynyugalom.
 
Érdemes igénybe venni segítséget is. Egyrészt az is nagy segítség, ha az orvossal részletesen megbeszélik a műtétet, a kórházi tartózkodás menetét, és nem hagynak megválaszolatlan kérdést. A bizonytalanság semmiképpen sem javít a helyzeten. Másrészt - főleg egyedülálló szülő esetén - rokonok, barátok is segíthetnek. Hiszen műtét után a szülőnek a gyermek mellett a helye, és előfordulhat, hogy közben valamilyen adminisztratív, vagy más teendő is adódik számára. A gyermeknek is jó érzés, ha ilyenkor azt látja, hogy sem ő, sem szülője nincs egyedül.
 
Röviden összefoglalva:
Mi az, ami műtét kapcsán a gyermekek igényelnek?
- Szeretet
- Türelem
- Információ
- Felkészült szülő