a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alternatív gyógymódok a fül- orr- gégészetben

2009.07.30. | HTamas | 7 komment

Címkék: alternatív gyógymódok általános fül orr gégészet

 

A jelen bejegyzés apropóját az adta, hogy pár nappal ezelőtt a Biomedcentral-on megjelent egy cikk, mely szerint a homeopátia jó hatású a krónikus melléküreg gyulladás kezelésében. A homeopátia az alternatív gyógymódok közé tartozik, hasonlóan az akupunktúrához, a fitoterápiához (gyógynövények), kiropraktikához (csontkovács), biorezonanciához, oxigén-kezeléshez, aromaterápiához, kineziológiához (testi betegségek oka a lélekben keresendő), stb. A lista hosszú. Személy szerint én némileg szkeptikusan állok a paramedicinához. Azt gondolom, hogy a fent felsorolt (és fel nem sorolt) terápiás lehetőségek közül soknak van, vagy lehet valós élettani, kórélettani háttere. Hiszen a gyógynövényektől jutottunk el a mesterségesen előállított gyógyszerekig. Vagy például az már tény, hogy sok betegség létrejöttében, vagy súlyosbodásában szerepe van lelki tényezőknek is, melyet különböző módszerekkel befolyásolni lehet. Ugyanakkor összehasonlítva a hagyományos orvoslással, a paramedicina tényekkel megtámogatott szakirodalma nagyságrendekkel kisebb. Sőt.

A homeopátiás cikk elolvasása után a
pubmed-et - mely a világ legelismertebb orvosi szakirodalom adatbázisa - hívtam segítségül, hogy végignézzem, milyen fül- orr- gégészeti betegségekben végeztek hivatalos kutatásokat alternatív gyógymódok alkalmazásával. A keresést a következőképpen végeztem: a pubmed keresőbe beírtam a gyógymódok nevét külön-külön, majd a fül- orr- gégészetet, mint kulcsszót. Például akupunktúra esetén ezt: "acupuncture AND (otorhinolaryngology OR otolaryngology OR ENT)".

Rögtön egy érdekes cikkbe botlottam: Egy 3 évvel ezelőtt, 285 beteg bevonásával készült skót
tanulmány szerint a fül- orr- gégészeti műtét előtt álló betegek 63%-a már kezelt(ett)e magát valamikor valamilyen alternatív gyógymóddal, bár csak 9% volt az, aki konkrétan a műtétet igénylő fül- orr- gégészeti betegség miatt alkalmazta a kezelést. Ráadásul csak 8% volt az, aki semmiféle hatást nem tapasztalt a kezelés során, a többiek mind valamilyen érezhető (jótékony?) hatásról számoltak be. Hmmm.

A további keresés során egyrészt azt tapasztaltam, hogy a fül- orr- gégészeti betegségek és alternatív gyógymódok vonatkozásában írt cikkek nagy része az akupunktúrával, illetve a gyógynövényekkel kapcsolatos, elvétve lehet találni homeopátiáról szóló cikket, esetleg túlnyomásos oxigénkezelésről írtak, de más nincs. Másrészt pedig az alternatív gyógymódokat olyan betegségekben próbálják alkalmazni, ahol a "nyugati" orvoslás jelenleg már (még?) tehetetlen, vagy nem tud 100%-ban végleges gyógyulást garantálni. Ilyen lehet a fülzúgás, a krónikus fájdalom, a krónikus melléküreg gyulladás, vagy az allergia. A cikkek egy része pozitív hatásról számol be, a másik része szerint nincs mérhető hatás. Ugyanakkor kiemelendő, hogy az akupunktúrát elég hatékonynak találták az idült fájdalmakkal járó betegségekben, a gyógynövények pedig jó hatásúak az idült melléküreg gyulladásban. Ezek jók lehetnek a hagyományos kezelés kiegészítőjeként. Azt nagyon fontosnak tartom, hogy a hatékonyság mérése szinte minden esetben kérdőívek alapján történt, ami elég szubjektív dolog. Gyakorlatilag egyik közleményben sem igazoltak egyéntől független paraméterekkel hatékonyságot. Persze például a fájdalmat leginkább csak a beteg elmondása alapján lehet mérni, de például melléküreg gyulladásban számos jótékony hatást lehet egyszerűen kimutatni, akár sima szövettani vagy laborvizsgálattal, a nyálkahártya nyáktranszport képességének változásával, stb. Ezen kívül számos szerző a cikk végén le is írta, hogy további kutatások szükségesek az egyértelmű pozitív hatás elérésére, még azok is, akik szignifikáns javulásról számoltak be.

Magyarországon is egyre több olyan intézmény működik, amik valamilyen alternatív gyógymódot kínálnak különböző betegségekre. Mindenképpen növelné a tevékenységük hitelességét, ha objektíven mérhető módszerekkel, a kérdőíveken túlmutató kutatásokkal bizonyítanák be az általuk végzett paramedicinális tevékenység hatékonyságát. Ez nem kivitelezhetetlen dolog. Valójában csak azokat a study-kat kellene megismételni, amiket a hagyományos gyógyszerekkel/módszerekkel is elvégeztek. Így lehetne eloszlatni a misztikumot, ami ezeket a gyógymódokat körülveszi.