a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A melléküregek a szemgolyót is védik a sérülésektől

2009.07.15. | HTamas |

Címkék: homloküreg arcüreg melléküregek

 

Az orrmelléküregek, azaz az arckoponyában elhelyezkedő, az orral direkt összeköttetésben lévő üregrendszer szerepéről régóta folynak viták. Eddigi kutatások bebizonyították, hogy elsősorban az orr funkcióját segítik elő, részt vesznek az orrba jutó levegő felmelegítésében, párásításában, légnyomás-kiegyenlítésben, növelik az orr immunológiai hatékonyságát. A hangképzést is befolyásolják a csontos üregrendszer rezonanciájánál fogva. Az előzőeken kívül viszont a melléküregeknek, főleg az arcüregnek még legalább egy fontos szerepe, illetve jótékony hatása van: védik a szemgolyót az arcot érő trauma során.

A szemgolyó egy csontos gödörben, az orbitában helyezkedik el. Az orbitát három oldalról is orrmelléküreg veszi körül: alul az arcüreg, belső oldalon a rostasejtek, elől-felül a homloküreg. Az Anatomy for medical students
honlapján található képen mindezek jól látszanak:

 

 


F: homloküreg (Frontal sinus)
E: rostasejtek (Ethmoid sinus)
M: arcüreg (Maxillary sinus)

Egy amerikai kutatócsoport nemrégiben közzétette kísérleti eredményeit, melyről pár napja már twitteren is írtam. A kutatók kísérleteikkel igazolták, hogy ez a levegővel teli üregrendszer nagyon hatékonyan védi a legfontosabb érzékszervünket, a szemet a sérülésektől. Amennyiben vastag, tömör csont venné körül a szemgolyót, az egy megfelelő nagyságú, tompa erő hatására szinte biztosan sérülne. Azonban szerencsére vékony csontlemezekkel elválasztott üregek fogják körül a szemet, így jelen esetben ugyanannak az erőnek a hatására a szemgolyó ezen csontlemezeket beroppantja ugyan, de maga nem sérül meg:
(forrás:
http://www.rad.washington.edu/)


Természetesen nem jó dolog, ha az arckoponya csontjai eltörnek. De még mindig jobb, ha a később jól gyógyuló csontok és üregek sérülnek, mint a szemgolyó , melynek sérülése maradandó károsodást, vakságot okozhat.