A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Reflux fül- orr- gégészeti vonatkozásai

2009.06.20. | drHorváthTamás |

Címkék: köhögés reflux nyelőcső gége garat arcüreg betegségekről részletesebben orrgarat

 

A reflux, azaz a gyomorból történő kóros sav-visszaáramlás okozta panaszokkal a betegek nagyon gyakran először fül- orr- gégészeten jelentkeznek. Ennek oka, hogy a nyelőcső felső záróizmán is esetleg átjutó gyomorsav a gégét, garatot is megmarja. A lenti ábrán látható a nyelőcső és a gége, garat viszonyai. Kékkel van megjelölve a gége, alatta a légcső, a felső piros jelölés pedig a nyelőcső (oesophagus) felső záróizma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(forrás: http://www.cityallergy.com/GERD.htm)

Már külön megnevezés is létezik a reflux fül- orr- gégészeti betegség formájában való megnyilvánulására: laryngopharyngealis (gége-garati) reflux (LPR). Különbséget is kell tenni a tipikus belgyógyászati és a gégészeti reflux között, hiszen a betegek nem ugyanazon panaszokkal fordulnak orvoshoz. LPR esetén sokszor hiányzik a gyomorégés, viszont torokkaparás, torokfájás, gombócérzés, rekedtség, köhögés, több garati váladék igen gyakori. Amennyiben a sav még feljebb elhelyezkedő területet is megmar, akár orrgarat gyulladás, sőt, egyes kutatások szerint következményes idült arcüreg gyulladás is kialakulhat. Azt pedig már tényként lehet kezelni, hogy pl. csecsemőkorban a reflux következtében kialakult orrgarat gyulladás középfül gyulladáshoz vezethet.

Az LPR kivizsgálása során nem feltétlenül észleljük a „hagyományos”, belgyógyászati refluxnál látható eltéréseket sem. A nyelésröntgen gyakran negativ, nem mindig látható nyelőcső felmaródás, viszont az algarat pH-ja savas lesz, és a gégén gyulladásos jeleket, elsősorban vizenyőt láthatunk:

(forrás: YouTube, CityAllergy)

A vizenyőn kívül az LPR számlájára lehet írni néha, súlyosabb esetben akár gégeszűkületet is, de hangszalag csomó, vagy akár porcdegeneráció is kialakulhat.

Azonban mivel a reflux eredendően nem fül- orr- gégészeti betegség, csak ezen a területen is megnyilvánulhat, a teljes kivizsgálás nem csak egy gégészeti vizsgálatból áll. Mindenképpen gastroenterológus-belgyógyásznak kell kézbe venni az esetet.

 

 

süti beállítások módosítása