a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mastoiditis (csecsnyúlvány gyulladás)

2009.06.06. | drHorváthTamás |

Címkék: fül antibiotikum szövődmények fertőzéses betegségek fülműtét betegségekről részletesebben középfül középfülgyulladás akut mastoiditis

A mastoiditis, azaz a csecsnyúlvány gyulladása általában akut középfülgyulladás szövődményeként léphet fel, ritkábban krónikus középfülgyulladás, azon belül is az ún. cholesteatomás középfülgyulladás fellángolása során alakul ki. A csecsnyúlvány a fülkagyló mögött tapintható, kidomborodó csont, mely belülről levegővel kitöltött járatrendszert, sejteket tartalmaz, és direkt összeköttetésben áll a középfül üregével.

Mastoiditis esetén a gyulladás a középfülből a csecsnyúlványba is beterjed, és ott gennygyülem alakul ki. A csecsnyúlvány gyulladása veszélyes állapot, mivel ilyen esetben a gyulladás könnyen továbbterjedhet a központi idegrendszerre, és a belsőfülre (egyensúlyközpontra) is.

Manapság, a korszerű antibiotikum érában a mastoiditisek száma jelentősen lecsökkent. Ennek ellenére mindig körültekintően kell kezelni, és ami szintén nagyon fontos, kontrollálni a középfülgyulladást, mivel néha az antibiotikumok csak elmaszkolják a gyulladást, elfedik a tüneteket, de a betegség továbbra is ott lappang!

Tipikus esetben a következő tünetek vethetik fel a mastoiditis gyanúját:
- akár hetekig elhúzódó, gyógyszeres kezelésre nem javuló középfülgyulladás
- a csecsnyúlvány fájdalma, nyomásérzékenysége
- elhúzódó magas lázsúlyos esetben elálló fülkagyló, vörös, puha tapintatú csecsnyúlvány

 
Mindezek mellett pedig szinte mindig az akut középfülgyulladás tüneteit is érzékeljük:
- fülfájdalom
- halláscsökkenés
- fülfolyás
 

(forrás: http://www.entsurgery.uk.com/inc/mastoiditis.jpg)

A mastoiditis kezelése műtéti, méghozzá sürgős műtét! A műtét során az egyébként levegővel, jelen esetben általában gennyel teli csecsnyúlványt feltárjuk, és egy egységes üregrendszert alakítunk ki a csecsnyúlványban, mely széles átmenettel kell, hogy közlekedjen a középfüllel. Emellett antibiotikus kezelés is okvetlenül szükséges.

 

(forrás: http://graphics8.nytimes.com/images/2007/08/01/health/adam/7142.jpg)
 
A műtétet követően általában a beteg panaszai gyorsan javulnak, és a betegség gyakorlatilag maradványtünetek nélkül gyógyul.