a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Javít-e a krónikus orrbetegek szaglásán a FESS műtét?

2009.06.03. | HTamas |

Címkék: dohányzás orr szaglás fess műtét orrpolip szaglászavar

 

A szaglás az orr felső részén található szaglóhámban kezdődik, majd az innen elvezető idegek révén, -mint minden más érzékelés- az agyban valósul meg.
 

A sárgával jelölt terület a szaglóhám:

 

 

 

 

 

(forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Head_olfactory_nerve.jpg)

Az orrbetegségek egyik tipikus tünete a szaglásprobléma, amely lehet csökkent szaglás (hyposmia), vagy teljesen gátolt szaglás (anosmia). Ez a tünet mind az akut (nátha, akut melléküreg gyulladás), mind a krónikus orrbetegségekben (allergia, krónikus melléküreg gyulladás, orrpolip) előfordulhat. Míg az akut betegségeket szinte mindig gyógyszerrel, a krónikus betegségeket sokszor csak műtéttel tudjuk gyógyítani. A korszerű műtét ilyen esetben az endoszkópos melléküreg műtét (FESS), melyről már számos alkalommal esett szó ebben a blogban (http://tr.im/niEP, http://tr.im/niEi, http://tr.im/niEw).

 


Amennyiben FESS műtét elvégzése egy szaglászavart (is) okozó orrmelléküreg betegség miatt indokolt, az esetek nagy részében a műtét után a szaglás javul (http://tr.im/niDs). Azonban fontos tudni, hogy egyrészt sajnos várhatóan nem lesz a teljesen egészségeseknek megfelelő szaglás, és elsősorban azoknak javul jelentősen, akik egyáltalán nem éreztek szagokat. Az a beteg, aki érzett szagot, de nem elég jól, szintén várhatóan jól jár a műtéttel, de ne számítson nagyságrendi változásra! A dohányzás szintén rontja a jobb szaglásra való esélyt FESS műtét után (http://tr.im/niDd). Érdekes módon viszont a betegség súlyossága összességében nem befolyásolja a szaglás javulásának esélyét. (http://tr.im/niHB).