a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mennyit szeretnének tudni a betegek a FESS műtét veszélyeiről?

2009.05.31. | HTamas |

Címkék: szövődmények fess műtét melléküreggyulladás idült

Nemrégiben szó esett a FESS műtét során esetlegesen előforduló, szemmel kapcsolatos szövődményekről (http://tr.im/mYkI), még korábban pedig a műtét előtt szükséges alapos CT elemzésről (http://tr.im/mYlf). Mindezek alapján látható, hogy a FESS műtétet rendkívül fontos szervek/képletek kímélése mellett kell elvégezni, tehát ez a beavatkozás komoly odafigyelést és kellő gyakorlatot igényel.

Bár az orvos oldaláról közelítettem meg a kérdést, de végső soron az esetleges szövődményt természetesen nem az orvos, hanem a beteg szenvedi el. A bejegyzések célja elsősorban a betegek felvilágosítása volt. De vajon a betegek egyáltalán akarnak-e tudni ezekről a lehetőségekről?


A magyar betegekről nincs mért információnk, tudtommal nem készült ez ügyben eddig felmérés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a betegek általában igénylik a részletes felvilágosítást, bár néha előfordul, hogy valaki azt mondja, ő az egészről inkább nem is akar tudni, csak legyen túl rajta, ha már egyszer úgyis meg kell csinálni a műtétet...

Szerencsére az amerikaik a betegek hozzáállást is lemérték, így van már némi adatunk is ez ügyben. Az ezzel kapcsolatos cikkekben (http://tr.im/mYos, http://tr.im/mYox) foglaltak alapján a betegek úgy érzik, hogy általában nem kapnak elég felvilágosítást a kockázatokról műtét előtt, és szeretnék a műtét rizikóját teljes egészében felmérni. Még akkor is, ha ez esetleg feszültséget okoz bennük. Ugyanakkor a veszély ismerete nem tántorította el a betegeket: több (lehetséges negatív) ismeret birtokában is a műtét elvégzése mellett döntöttek.
 

Bár a felmérések nem magyar betegek közreműködésével készültek, remélem, hogy a szövődmények átlagosnál részletesebb taglalása itt a blogban hasonló elvárásokat elégít ki hazánkban is!