a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szemsérülés, mint szövődmény lehetősége FESS műtét során

2009.05.28. | HTamas |

Címkék: orr szövődmények fess műtét rostasejt

 

Az endoszkópos melléküreg műtét (FESS), mint arról már korábban is esett szó (http://tr.im/mEgt), kényes területen zajlik, ezért kellő tapasztalatot, odafigyelést igényel. Néha azonban előfordulhatnak szövődmények, melyek közül egy kerül most terítékre: a szemmel, szemgödörrel (orbita) kapcsolatos sérülések. Ehhez érdemes látni, hogy milyen közel is vannak a melléküregek a szemgödörhöz:
 
 

 
 

A szemmel, szemgödörrel kapcsolatos szövődmények egy 2007-es, átfogó cikk (http://tr.im/mEjO) alapján 5 nagyobb csoportba oszthatók:
- szemgolyó sérülése
- szemgödör sérülése
- látóideg sérülése
- szemmozgató izom sérülése
- könnytömlő sérülése

 
Öröm az ürömben, hogy szerencsére a komoly szövődmény nagyon ritka, bár a szemgödör csontos falának (lamina papyracea) maradvány tünettel nem járó, szimpla megsértése az egyik leggyakoribb FESS műtéttel kapcsolatos probléma. Ennek előfordulási aránya 1-5%-ra tehető. Azért ilyen gyakori (mármint a többi, súlyosabb szövődményhez képest), mert a rostarendszer külső határa maga a szemgödör, és a FESS műtét alapja ezen rostasejtek megnyitása. Márpedig a rostarendszer szélessége egyénenként változó: valakinél csak egy virtuális rés, valakinél szinte centiméteres nagyságrendű. Szerencsére az orbita falának sérülése önmagában semmilyen problémát nem okoz, de mindenképpen figyelmeztető jelnek kell lennie az operatőr számára, hogy abba az irányba ne folytassa a műtétet…

 
A súlyos szövődmények közül a szemgolyó sérülése irodalmi ritkaság. A szemgödör bevérzése, a látóideg megsértése, vagy a szemmozgató izom sérülése is legfeljebb a műtétek 0,2-0,3%-ban fordul elő. Ráadásul a látóideg sérülést leszámítva ezen ritka szövődmények jó része később vagy spontán, vagy egy újabb műtét segítségével gyógyítható, és panaszmentessé válhatnak a betegek. A könnyvezeték, amely a rostasejtek előtt halad lefelé, inkább csak kiterjesztett (pl. daganatok miatt végzett) endoszkópos melléküreg műtétek során sérülhet. Ebből kifolyólag folyamatos könnyezés alakulhat ki, azonban a csatorna működése elég jó arányban helyreállítható.