a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Aktualitás: Hallójárati gyulladás, a strandolók megbetegedése

2009.05.22. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó fül antibiotikum hallójáratgyulladás fertőzéses betegségek betegségekről részletesebben külsőfül hallójárat

 

Tavasz végétől indul a strandszezon. Ezt egy fül- orr- gégész is rögtön észreveszi: ilyenkor ugyanis jelentősen megnő a fülfájós betegek száma. Ennek oka a hallójárati-, vagy más néven külsőfül gyulladás, ami a hallójárat bőrének fertőzéses gyulladása.

A betegség angol neve: swimmer's ear. De miért a strandhoz köthető ez a megbetegedés? A hallójárat bőre rendkívül vékony, és ha tartósan víz alatt van, akkor a felázott hámon keresztül jóval könnyebben tudnak bejutni a kórokozók, mint a száraz bőrön át, tehát könnyeben be is gyullad. Az esetek 90%-ban baktérium okozta gyulladásról van szó, de meglepő módon 10%-ban gombák okozzák a betegséget (http://tr.im/m6Nn). A baktériumok közül leggyakrabban pseudomonas aeruginosa, ritkábban staphylococcus vagy más kórokozók állnak a fertőzés hátterében (http://tr.im/m6OG).

A tünetek jellegzetesek: pár óra vagy 1-2 nap alatt kialakuló fülfájás, mely a hallójárat megnyomására fokozódik. Emellett kialakulhat halláscsökkenés is (a gyulladástól megduzzad a hám, és elzárja a hallójáratot), komolyabb esetben hőemelkedés, láz, vagy a környéki, elsősorban a fül alatti és előtti nyirokcsomók duzzanata.

A hallójárat gyulladás, bár relatíve ártalmatlan betegség, sajnos lassan gyógyul, és meglepően komoly fájdalommal járhat. Rosszabb esetben a gyógyulási szak akár 1-2 hétig is eltarthat! A kezelése többlépcsős. Amennyiben baktérium okozta gyulladásról van szó, enyhébb esetben gyulladásgátlót és antibiotikumot tartalmazó fülcsepp, és gyulladásgátló-fájdalomcsillapító gyógyszer elégséges. Amennyiben komoly hallójárati vizenyővel, szűkülettel is jár a fertőzés, célszerű a hallójáratban savas pH-jú, esetleg gyulladásgátlós gézcsíkot cserélni naponta. Még súlyosabb esetben, pl. ha láz is fellép, antibiotikum szedése javasolt. Gombás betegség esetén az első lépcső a hallójárat teljes kiszárítása, melyet párnaponta behelyezett/befújt bórsavporral lehet elérni. Ritkábban gombaellenes kenőcsöt használunk, vagy súlyos megbetegedés esetén tabletta formában gombaellenes gyógyszer szedése szükséges. Mind a baktérium okozta, mind a gombás hallójárat gyulladásnál a legfontosabb: víz ne érje a fület a gyógyulási szakban!