a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A fülzúgás (tinnitus) egyik oka az egyedfejlődésben keresendő?

2009.05.20. | HTamas |

Címkék: fül belsőfül fülzúgás tinnitus dobhártya

 

A fülzúgás (latinul tinnitus) életet nem veszélyeztető állapot, mégis megkeseríti a betegek életét. Ilyenkor a betegek egy nem külső hangforrásból származó hangot hallanak. A fülzúgásnak számos oka lehet, részletesebben ITT olvashat róluk.
 
 
Nemrégiben szenzációs felfedezést tettek belsőfülkutatásban ismert amerikai (D.E. Bergles, E. Glowatzki) és brit (J.E. Gale) tudósok, melyet az egyik legrangosabb orvosi újságban, a Nature-ben publikáltak. A kutatási eredményük alapján egy új hipotézist állítottak fel a fülzúgás eredetére vonatkozóan. Ahhoz, hogy ezt megértsük, szükséges némi anatómiai háttér is. Az már évtizedek óta ismert tény, hogy a hallás folyamatában a dobhártya és a hallócsontok által bevitt hangrezgéseket a belsőfülben található, úgynevezett szőrsejtek alakítják át elektromos jellé, és onnan már a hallóideg viszi elektromos impulzusok formájában az agyba a jeleket. A hangrezgés átalakítása (mechano-elektromos transzdukció) úgy történik, hogy a hangrezgések hatására a szőrsejtek "szőrei" elhajlanak, ezáltal ioncsatornák nyílnak meg, és a sejt ingerületbe jön. A szőrsejtek környezetében úgynevezett támasztósejtek vannak, melyek szerepe eddig nem volt tisztázott, bár már ismert tény, hogy ezek a sejtek is képesek némi mozgásra.
 

Az új felfedezés szerint a támasztósejtek embrionális korban ingerlik a szőrsejteket, hogy még a születés előtt éretté tegyék a hallóidegeket. Ez a mechanizmus erősen hasonlít a fülzúgásra, hiszen ott is úgy kerülnek ingerületbe a hallóidegek, hogy nem egy külső hangforrás okozza a hangélményt. Tehát lehet, hogy egy embrionális reflex éledt újra azokban, akik ismeretelen eredetű fülzúgásban szenvednek?
Ha ez beigazolódna, óriási előrelépés lenne a belsőfülkutatásban.

 

· 1 trackback