a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mit szabad enni-inni, és mit nem mandulaműtét után?

2009.05.18. | HTamas | 6 komment

Címkék: tanácsok mandulaműtét garat torokmandula

 

Legendák keringenek arról, hogy milyen ételeket és italokat szabad/kell/tilos enni mandulaműtét után. A műtétet követő időszakban két fő szempontot kell szem előtt tartani, ami az étkezést is befolyásolja:
- a műtét után kb. 2 hét kell, hogy ismét ép nyálkahártya borítsa a mandulák helyét
- az idő előtti lepedékleválás akár életveszélyes vérzést okozhat

Italok:
Első és talán legfontosabb szabály: nagyon sokat kell inni! Egy felnőtt embernek naponta 3-4 liter folyadékot meg kell innia, nagy melegben még ennél is jóval többet. Ez azért fontos, hogy a seben lévő lepedék mindig nedves maradjon. Ha kiszárad, akkor idő előtt leválhat, ezáltal vérzést okozhat. Legjobb a semleges italok fogyasztása: szénsavmentes ásványvíz vagy tea. Kerülni kell a forró italokat, mert a hő helyi értágulatot okozhat, ezért megnöveli a vérzés veszélyét. Szintén kerülni kell a savas italokat (pl. citromlé), mert csípheti a sebet. A hideg italok viszont csökkenthetik a fájdalmat, ezért jók.

Ételek:
Bár nem konkrét ételre vonatkozik az első szabály, de nagyon fontos: sokat kell rágni! A rágás fokozza a nyáltermelést, ami szintén a lepedék idő előtti leválása ellen hat. Kerülni kell a száraz, karcoló ételeket, mivel azok megsérthetik a sebágyat! Tehát a pirítós, száraz keksz tilos! Inkább törekedni kell a pépesebb, puhább ételek fogyasztására. A jégkrém, fagyi, a hűtő hatása miatt jó. Viszont szintén tartózkodni kell a piros levű gyümölcsöktől, zöldségektől, nehogy egy esetleges vérzés elkerülje a figyelmünket a szájban lévő piros folyadék miatt. Ami tehát biztosan jó a gyógyulási szakban: tejbegríz, joghurtok, főzelékek, krumplipüré. Sajnos a műtétet követő két hét nem a gasztronómiáról szól...