a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gyulladásgátlás, láz- és fájdalomcsillapítás a fül- orr- gégészetben

2009.05.17. | HTamas |

Címkék: fül gyógyszerek garat gyulladásgátlás láz és fájdalomcsillapítás

 

A fül- orr- gégészeti betegségek gerincét a gyulladásos megbetegedések alkotják, melyek oka legtöbbször fertőzés. Általában jellegzetes látható jelekkel, és nagyon kevés kivételtől eltekintve panaszokkal is járnak. Fájdalom szinte mindig jelen van, de fertőzéseknél a láz is gyakori. Ezeket a panaszokat gyógyszerekkel jól lehet mérsékelni. A gyógyszeres gyulladáscsökkentés pillérei az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amik különböző hatással bírnak:
- gyulladáscsökkentés
- fájdalomcsillapítás
- lázcsillapítás

Manapság rengeteg különféle olyan gyógyszer kapható, ami nem-szteroid gyulladáscsökkentőt, vagy valamilyen ilyen gyógyszerkombinációt tartalmaz. Az, hogy mikor melyiket javasoljuk, a beteg konkrét panaszain és a vizsgálati leleten múlik. Komolyabb látható eltérés mellett előtérbe kerül a gyulladásgátlás, enyhébb esetben elég lehet a fájdalom- és lázcsillapítás. Emellett a gyógyszerek lehetséges mellékhatásait is figyelembe kell venni. Szintén fontos, hogy a feljebb említett 3 hatás eltérően kombinálódik az egyes gyógyszerekben.

Erős gyulladáscsökkentőnek számít a diclofenac (Cataflam, Flector), illetve az ibuprofen (Advil, Algoflex, Nurofen). A noraminphenazon (Algopyrin, Demalgon) kevésbé erős gyulladáscsökkentő, de kiváló fájdalom. és lázcsillapító. Még kevésbé erős hatású a paracetamol (Coldrex, Neocitran, Rubophen), a szalicilátok (Aspirin, Kalmopyrin), és a nifluminsav (Donalgin), de összességében ezek mellékhatásprofilja is jobb. A sor természetesen nem teljes, de talán ezek a leggyakoribb gyógyszerek.

Kiemelendő az aspirin szerepe: Kiderült, hogy a véralvadásgátló hatása erősebb a gyulladásgátló hatásánál, ezért elsődlegesen ma már inkább a kardiológiában, belgyógyászatban használjuk. A fokozott vérzésveszély miatt például műtét előtt fontos tudni, hogy a beteg szedett-e a közelmúltban aspirint!