a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A krónikus köhögés hátterében a gége érzőidegének bántalma is állhat

2009.05.13. | HTamas |

Címkék: allergia gyógyszerek asztma köhögés gége

 

Alkalmasint lehet találkozni olyan betegekkel, akik hosszú ideje, akár évek óta szenvednek állandósult, száraz köhögéstől. Már mindenfajta vizsgálaton átestek, azonban sehol sem találtak semmilyen eltérést. Sem asthma, sem allergia, sem fertőzés nem igazolódott. Refluxot, vagy visszatérő aspirációt sem lehetett kimutatni. Hiába cserélték le esetleg a betegek korábbi gyógyszereit, az sem segített, tehát a gyógyszer-mellékhatás is kizárva. Minden szóba jövő vizsgálatot elvégeztek: a mellkas röntgen, CT, MRI, endoszkópia, laborvizsgálat, légzésfunkciós tesztek, allergiavizsgálat, nyelésröntgen, mégsem derült ki az ok. Természetesen ennek megfelelően a különböző kezelések sem voltak sikeresek: asthma- vagy allergiaellenes szerek, savlekötők, köptetők, köhögéscsillapítók sem hatottak.
 

 

 
 
Amennyiben ezeknél a betegeknél a köhögést felső légúti hurut előzte meg, újabb kutatások szerint jó eséllyel a gége érzőidegének vírus okozta károsodása áll fenn, és ez okozza a terápiarezisztens száraz köhögést. Legalábbis a negativ vizsgálati eredmények, és a pozitiv elektromyographiás lelet felveti az erős gyanút. Így érthető, hogy miért nem hatnak a szokásos szerek: egy fals érzet keletkezik a gégében, és ez okozza a köhögési ingert. Ez az állapot egyébként a herpeszfertőzés utáni bőrégéshez, vagy a cukorbetegség okozta idegkárosodáshoz hasonló kórkép.
 


Ennek a típusú köhögésnek a kezelése során az idegkárosodást próbáljuk visszafordítani. Így olyan gyógyszerek szedése javasolt, melyet nem a fül- orr- gégészek, hanem elsősorban az ideggyógyászok és a pszichiáterek szoktak felírni: pl. amitriptylin (Teperin), gabapentin (Gordius). Mivel az idegsérülés kezelése közel sem olyan sikeres, mint amennyire pl. általában a fertőzéseké, a fenti gyógyszerek sem mindig segítenek. Így is érdemes hosszabb távon próbálkozni velük, mert az eddigi tapasztalatok alapján 3-6 hónapnyi gyógyszerszedés után legtöbbször javulás érhető el velük.
 
 
Irodalom: