a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mikor kell kivenni a mandulákat?

2009.05.07. | HTamas | 2 komment

Címkék: mandulaműtét garat mandula körüli tályog torokmandula

A '70-es években a mandulák eltávolítása még szinte futószalagon történt, legalábbis bizonyos helyeken. Ez a szemlélet mára sokat változott. Ugyanakkor manapság, még 2009-ben is alkalmasint téma a mandulaműtét szakmai berkekben. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a mandula idült gyulladásos megbetegedéseit jelenleg valójában még nem tudjuk konzervativ, gyógyszeres úton sikeresen kezelni. Ugyanakkar csak kevés olyan kórkép van, amikor mindenképpen szükséges a mandulák eltávolítása. Ez utóbbiak az úgynevezett abszolút indikációk. Ide tartozik a mandula körüli tályog, a reumás láz, vagy a mandulagyulladás okozta szepszis, azaz életveszélyes fertőzéses állapot. Ugyanígy el kell távolítani a mandulá(ka)t, ha a fej-nyak területén áttétet adó, ismeretelen eredtű daganat után kutatunk.

Ehhez képest nagyon sok úgynevezett relatív indikáció van, azaz mikor nem életmentő célzattal, de érdemes kivenni a mandulákat. Ilyen például az évente legalább 2-3-szor visszatérő, vagy már-már állandósult mandulagyulladás, a gócpanaszt (bőrgyógyászati, reumatológiai, szemészeti, stb.) okozó idült mandulagyulladás, vagy TBC-s, gombás gyulladás a mandulában. Panaszmentes állapotban, bizonyos mandulán, vagy környékén látható jelek is utalhatnak a mandula krónikus gyulladására, amit csak műtéti úton lehet megszűntetni. Ilyen jel a mellső garatívek pírja, a heges, megnagyobbodott mandulák, a mandula alapjához való fixáltság, illetve kiemelten a híg genny a mandula állományában. Önmagában 1-1 ilyen eltérés természetesen nem lehet javallata a mandulaműtétnek, de ha ezek közül sok, esetleg mindegyik együtt jelen van, akkor erősen el kell gondolkozni rajta. Szintén érdemes kivenni a mandulákat, ha légzési vagy táplálkozási nehezítettséget okoz. Kisgyermekeknél garatmandula műtétet ma szinte már csak apnoe, légzéskimaradás miatt végzünk!

Bennhagyjuk, vagy kivegyük a felső légutak és a tápcsatorna egyik kórokozó-szűrőjét? Ez mindig gondos mérlegelés tárgyát kell, hogy képezze!

A fentiek alapja a Ribári professzor szerkesztette hivatalos fül- orr- gégészet tankönyv 1999-es kiadása, frissítve.