a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért és/vagy kiben alakul ki orrpolip?

2009.04.27. | HTamas |

Címkék: genetika orr asztma orrpolip

 

A teljesen korrekt válasz a címben feltett kérdésre: nem tudjuk...

Vannak bizonyos megbetegedések, állapotok, amik hajlamosítanak rá, de a pontos ok még feltárásra vár. Az orrpolip kialakulásáról egyelőre a következőket tudjuk:
- az allergiás mechanizmushoz hasonló sejttípusokat találtak a polipokban szövettani vizsgálatok során, de mégsincs direkt kapcsolat az allergia (szénanátha) és az orrpolip között.
- az asthma viszont hajlamosító tényező, asthmásoknál gyakoribb az orrpolip, és fordítva.
- ugyanígy van kapcsolat az aspirin érzékenység és az orrpolip között
- egyes betegségek, melyek érintik (rontják) az orr- és melléküregi nyálkahártya csillószőreinek működését, szintén hajlamosítanak orrpolipra. Ilyen pl. a cysticus fibrosis, vagy a Kartagener szindróma.


Mivel nem tudjuk, hogy mi okozza az orrpolipot, ezért a gyógyítása sem megoldott. Azt már mindeképpen mi orvosok, és a betegek is kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az orrpolip az orvostudomány mai állásánál az allergiás náthához hasonlóan nem gyógyítható, csak jobban, vagy kevésbé jól karban tartható. Rendszeres szteroidos orrspray használat elengedhetetlen a kiújulás elkerülésére, de bizonyos időközönként műtéti úton kell eltávolítani a polipokat, vagy pedig kúraszerűen szedett szteroid tablettákkal lehet visszaszorítani őket. Ez utóbbi módszer, bár egyes esetekben alkalmas a műtét elkerülésére, az esetleges mellékhatások miatt csak szigorú felügyelet mellett kivitelezhető!