a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért nő a fej-nyaki daganatos betegek száma Magyarországon?

2009.04.21. | HTamas |

Címkék: alkohol dohányzás nyirokcsomó onkológia nyak általános fül orr gégészet

 

Magyarországon az utóbbi években tendenciózusan növekszik a fej- nyak területén elhelyezkedő rosszindulatú daganatok előfordulása. Ráadásul a megbetegedettek életkora egyre csökken: manapság már nem ritka, hogy egy negyvenes éveiben járó betegnél fej- nyaki rákot állapítanak meg. Ez még mindig nem elég: a daganatos betegek közt a nők aránya folyamatosan nő...
 
Azért a fenti, enyhén szólva negativisztikus bevezető után mindenképpen szót érdemel az, hogy bizonyos faktorok nagyon is elősegíthetik a fej- nyak területi daganatok kialakulását. Tehát annak, aki világéletében odafigyelt az egészségére, annak szerencsére 2009-re sem lett nagyobb az esélye, hogy fej-nyaki tumor alakuljon ki nála.

Minek köszönhető, hogy mára Európában vezető helyen vagyunk a fej-nyaki daganatok népességarányos előfordulásában?
A bőrből kiinduló daganatok egyértelműen a fokozott káros napsugárzás miatt szaporodnak. Korábban az ózonréteg nagyobb biztonságot adott a szabad ég alatt dolgozóknak.
A szájüregi-, garat-, és algaratrákok fő táptalaja az alkoholfogyasztás, azon belül is a tömény italok. Ez, összehasonlítva a napsugárzás okozta bőrrákokkal már sokkal inkább hazai jelenség. Ráadásul a töményitalok egy igen nagy része gyümölcsöt sohasem látott, mesterséges vegyület. Ez talán még inkább kedvez a daganat kialakulásának, bár ez csak az én véleményem, nem tudok róla, hogy készült-e olyan tanulmány, ami a "valódi-" és az "álpálinkák" daganatok kialakulásában kifejtett hatását hasonlította volna össze. Természetesen a gyümölcsből készült töményitalok rendszeres fogyasztása sem egy életbiztosítás...
A harmadik, szintén hazánkban elterjedt faktor a dohányzás. Ez elsősorban a gégerák kialakulását segíti elő, de beigazolódott már szerepe az ajak-, és a szájüregi rák kialakulásában is.

Amíg a népesség körében a dohányzás, valamint az alkoholfogyasztás nem csökken, sajnos nem várható, hogy javulás álljon be a fej-nyaki daganatok statisztikáiban. Az a populáció, aki a fenti faktorokkal rendelkezik, pedig nagyon sokszor későn fordul orvoshoz. Sokszor a nyaki nyirokcsomó áttét az első jel, amit észlelünk a betegnél. Pedig a nyirokcsomó áttét megléte, gyakorlatilag minden fej-nyaki daganat esetén a túlélés esélyét megfelezi....
Ezért fontosak a fej-nyaki szűrővizsgálatok, főleg a rizikócsoportok körében. Szintén ezért szükséges a nem múló rekedtség, nyelészavar, nyaki duzzanat, torokban lévő gombócérzés alapos kivizsgálása minden esetben!