a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért veszélyes az orr furunkulus?

2009.04.19. | HTamas |

Címkék: orr antibiotikum szövődmények fertőzéses betegségek

 

Az orr furunkulus az orrbemenetben található szőrtüszők mechanikus ingerlése, vagy az orr bőrének megsértése, azaz az orr piszkálása kapcsán jön létre. Egy Staphylococcus nevű baktérium felelős a kialakulásáért, mely kezdetben csak enyhe helyi duzzanatot, nyomásérzékenyésget okoz, később azonban az orr- és környezetének egésze megduzzadhat, vörös lesz, akár láz is kialakulhat. Kezelése antibiotikummal történik, valamint az orra a gyulladásos folyamat beolvadása érdekében párakötést kell felhelyezni.

De miért veszélyes ez a betegség?
Az orr vérellátása olyan, hogy több, kisebb véna is onnan nem az arcon vezeti el a vért a nyaki gyűjtővénákba, hanem a koponyán belülre, az ottani gyűjtővénákba kerül a vér. Ez egy gyorsan terjedő, agresszív gyulladás esetén potenciálisan életveszélyes lehet. Hiszen a befertőződött vénák az aggyal érintkeznek, fertőzött állapotban pedig könnyen trombózis alakulhat ki bennük, ami a helyi keringés leállásához, a fertőzés továbbterjedéséhez vezet. A szövődmény jelei lehetnek a szemzugi fájdalom, a szemhéjduzzanat, kettőslátás, szeptikus lázmenet.
Emiatt az orr furunkulus nyomkodása TILOS! Ha valaki „ki akarja nyomni” belőle a gennyet, azzal pont a koponyán belüli vénák felé tudja préselni a fertőzést!