a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért ritka manapság a radikális fülműtét?

2009.04.18. | HTamas |

Címkék: fül fülműtét dobhártya cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus tympanoplastica

 

A radikális fülműtét évtizedekkel ezelőtt a krónikus középfülgyulladás általánosan elterjedt műtéti megoldása volt. A krónikus középfülgyulladás a dobhártya mögötti térség, a középfül gyógyszerrel nem gyógyítható idült gyulladása. Lyukas dobhártya, visszatérő fülfolyás, és halláscsökkenés jellemzi, fájdalom viszont nem kíséri. Oka leggyakrabban gennyes középfülgyulladásból visszamaradt dobhártya perforatio, illetve az úgynevezett cholesteatoma, azaz a környezetét a daganatokhoz hasonlóan lassan, de biztosan elpusztító, belsejében folyamatos szarutermeléssel növekedő hámzsák.

Manapság a krónikus középfülgyulladás korszerű sebészi megoldása a tympanoplastica műtét. Ennek lényege, hogy a dobhártyán lévő lyukat befoltozzuk, ezáltal zárt dobüreget hozunk létre, hogy a vissza-visszatérő felülfertőződést megakadályozzuk. A műtét célja ezen kívül lehetőség szerint a hallásjavítás is, az elpusztult hallócsont(ok) pótlásával.
Azonban korábban, mikor még a rekonstrukciós sebészet nem volt ilyen kifinomult, nem igazán lehetett helyreállítani az élettani viszonyokat, ezért sokszor radikális fülműtétet történt. Radikális fülműtétnél nem az volt a cél, hogy a dobhártya folytonossága helyreálljon, vagy a hallást javítsuk, hanem hogy a krónikus gyulladást kezelhetővé tegyük: a dobhártyát és a hallócsontokat teljes egészében el kellett távolítani, a középfül üregét szélesen a hallójárat felé ki kellett tágítani, hogy egy rendszeresen kezelhető, tisztítható üreget kapjunk, megelőzve ezzel a középfülgyulladás szövődményeit. Ilyenkor természetesen nagyfokú vezetéses halláscsökkenés maradt vissza, a fület soha többet nem érhette víz (különben újra befertőződött), és rendszeres kontroll, tisztítás volt szükséges.
Amióta a dobhártyapótlás mondhatni rutinszerű műtétté vált, kialakult a hatékony technika, azóta a radikális fülműtétek száma rendkívül lecsökkent. Manapság már csak válogatott esetekben, például szövődményes krónikus középfülgyulladásnál, rendkívül kiterjedt cholesteatomás folyamatnál, daganatoknál végezzük. Ez jelzi, hogy a krónikus középfülgyulladásban szenvedők nagy része szerencsére már lehetőséget kap a teljes gyógyulásra.