a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Reflux. Divatbetegség, népbetegség, vagy mégsem?

2009.04.13. | HTamas |

Címkék: köhögés reflux nyelőcső gége garat arcüreg általános fül orr gégészet

 

A betegségről röviden:
A reflux az erősen savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe. Ezt a visszaáramlást a nyelőcső alsó szakaszán egy gyűrűszerű záróizomnak kellene meggátolni, de reflux esetén ez nem működik jól. Jellemzően mellkasi égő érzéssel jár, de lehet gombócérzés is a torokban, gyakori csuklás, böfögés, szájszag, vagy akár savas íz a szájban. Illetve létezik az úgynevezett "néma", kifejezett panaszokkal nem járó reflux is. Ilyenkor a refluxhoz szorosan nem kötődő panaszok (pl. torokkaparás, rekedtség, lsd. lejjebb) kivizsgálása mentén jutunk el a megfelelő diagnózishoz. Bizonyos állapotok kedveznek a reflux kialakulásának: elhízás, rekeszsérv, vagy túl sok gyomorsav. Ezen kívül bizonyos élelmiszerek és élvezeti szerek is elősegíthetik létrejöttét: kávé, cigaretta, csokoládé, stb.

A reflux következtében begyulladhat a nyelőcső, vagy akár fül- orr- gégészeti panaszok is kialakulhatnak. Leggyakrabban torokkaparással, gombócérzéssel járó idült torokgyulladást, vagy rekedtséggel, köhögéssel járó gégegyulladást okoz. Az utóbbi időben még idült arcüreg-gyulladásban is felvetődött a szerepe.

A reflux kivizsgálása sokszor a panaszok jellegéből adódóan gégészeten kezdődik. De a korrekt diagnózis felállításához belgyógyászati, gastroenterologiai kivizsgálásra is szükség van.

Kezelése elsődlegesen konzervatív. A kiváltó fő ok függvényében életmódváltoztatás, vagy gyógyszerszedés javasolt. A reflux ellenes gyógyszerek több ponton hathatnak: pl. lehetnek savlekötők, vagy savtermelés-gátlók is. Ha súlyos rekeszsérv áll a panaszok mögött, műtéti megoldás is szóba jön.
 
 

Mitől olyan gyakori manapság a reflux?
Egyértelmű, hogy a reflux betegség egyre nagyobb számban kerül felismerésre. A szám növekedésében vélhetően komoly szerepe van az egyre "civilizáltabb" életformának, az egészségtelen életmódnak, a növekvő stressznek, elhízásnak. Ugyanakkor a technika fejlődésével a vizsgálóeljárások is finomodnak, ugyanazon betegenyagból korábban biztosan kevesebb alkalommal került reflux diagnózis a betegek papírjaira. Így az is előfordulhat, hogy egyébként panaszmentes emberből reflux beteget csinálunk! De ilyenkor azt sem szabad elfelejteni, hogy aki panaszmentes, de mérhető eltérést találunk, valószínű, hogy előbb-utóbb nála is kialakulnak a típusos (vagy atípusos) tünetek. Hiszen a nyelőcső és a garat nyálkahártyáját nem egy olyan savas közegre tervezték, milyen amilyen a gyomornedv.
Azonban nem szabad mindent a reflux számlájára írni! Ha valakinek állandó, vagy visszatérő reflux-jellegű panaszai vannak, ne elégedjen meg azzal, hogy nagy valószínűséggel refluxa van! A kivizsgálás, más betegségek kizárása, és a reflux kezelése szakembert igényel!