a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mandula körüli tályog (peritonsillaris abscessus)

2009.04.10. | HTamas |

Címkék: nyirokcsomó antibiotikum garat fertőzéses betegségek mandula körüli tályog betegségekről részletesebben torokmandula

A mandula körüli tályog általában heveny mandulagyulladás szövődményeként alakulhat ki. Mandulagyulladás esetén, ha a kezelés hatására - átmeneti javulás után - a panaszok nem múlnak el teljesen, és a torokfájdalom egyoldalivá válik, fokozódik, majd ismételten láz, elesettség alakul ki, a nyelés nehezített, a beszéd gombócos lesz, és esetleg az azonos oldali nyirokcsomók megduzzadnak, valószínüleg mandula körüli tályog alakult ki. Ritkábban az átlagos mandulagyulladás szakasz akár ki is maradhat, és eleve egyoldali, gyorsan fokozódó torokfájdalom képében jelentkezik a betegség.

A mandula körüli tályog kialakulása a garat felépítéséből, valamint a kórokozó baktérium gennyképző készségéből adódik. A torokmandula ugyanis olyan "ágyban" fekszik, ahol úgynevezett kötőszövetes rések mentén a mandula körül lehetőség van genny meggyűlésére. A gyulladás hatására, tályogképződés esetén, ezekben a résekben gennyel teli tömlő alakul ki. Sajnos ezek a kötőszövetes rések lefelé a mellkas felső részével közlekednek. Ezért ha nem kezdjük el időben kezelni a tályogot, akkor a potenciálisan mellkasba csorgó genny akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Emiatt a mandula körüli tályogot minden esetben kórházi körülmények között kell kezelni!

A tályog kezelése többrétű: egyrészt mindenképpen utat kell nyitni a gennynek a torok felé, megelőzendő a mellkasi életveszélyes szövődmények kialakulását. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. A tágítást naponta kell elvégezni, amíg a gennyürülés meg nem szűnik. Emellett a kórokozónak megfelelő, nagy dózisú antibiotikus kezelés is szükséges, eleinte akár vénásan adva. Természetesen a tüneti kezelés is elengedhetetlen: láz-, és fájdalomcsillapításra is szükség van.
Egy mandula körüli tályog teljesen tönkreteszi az adott oldali mandulát, ráadásul a kialakuló hegek miatt az átlagnál nagyobb esély van újabb és újabb tályog kialakulására. Ezért mandula körüli tályog esetén (után) a mandulaműtét mindig elvégzendő! Arról megoszlanak a vélemények, hogy azonnal, a tályogmegnyitással egyidőben történhet-e ez (ún. "á chaud", azaz "azon melegében" tonsillectomia), vagy a tályog gyógyulását követően szükséges-e megtenni.

Rendkívül ritkán, de mandulaműtötteknél is kialakulhat hasonló kórkép, ezt hegtályognak hívjuk. Ilyenkor a mandulaműtét után kialalkult heges résekben gyűlik meg a genny. Kezelése megegyezik a mandula körüli tályogéval: megnyitás és antibiotikum.

40 év felett (főleg erős dohányosoknál és/vagy rendszeres alkoholt fogyasztóknál), egyoldali torokfájdalom sajnos egyre többször rosszindulatú daganatot takar. Emiatt felnőttekben minden makacs, egyoldali torokfájdalom esetén a daganat lehetőségét ki kell zárni!