a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mononucleosis vagy mandulagyulladás?

2009.04.09. | HTamas |

Címkék: nyirokcsomó antibiotikum mononucleosis garat fertőzéses betegségek betegségekről részletesebben torokmandula

A mononucleosis az orvosokat is néha félrevezeti. Típusos esetben is ugyanis nagyon hasonlít a tüszős mandulagyulladásra, viszont gyakran nem teljesen a típusos tüneteket mutatja, ilyen esetben pedig ezért lehet nehéz a diagnózis felállítása. Általában fiatalok betegednek meg az Epstein-Barr nevű vírus okozta mononucleosisban, mely rendkívül jól terjed nyállal, ezért is kapta az angol becenevét: kissing disease. Makacs, gyógyszerre nehezen reagáló, sokszor hetekig elhúzódó lázas állapot jellemző, hatalmasra megduzzadt nyaki nyirokcsomókkal, mandulagyulladással. A test többi részén (lágyék, hónalj) is megduzzadhatnak nyirokcsomók, ezen kívül a máj és a lép is érintett lehet. Sőt, akár sárgaság is kialakulhat kifejezett májgyulladás esetén.

A diagnózis felállítása a klinikai kép mellett vérből történő laborvizsgálatok segítségével történik. Ugyanis a vérképben is lehetnek jellemző eltérések, a vírus ellenes antitestet is ki lehet mutatni, illetve a májenzim eltérés is a mononucleosis gyanúját erősíti meg.

Sajnos a kezelése -mint általában a vírusfertőzéseknek- nem megoldott, a betegség lefolyását érdemben meggyorsítani nem lehet. Két-három hétig is elhúzódhatnak a panaszok. A tüneteket mérsékelni lehet (láz- és fájdalomcsillapítás), a garatot javasolt fertőtleníteni. Antibiotikum adása csak bakteriális felülfertőződés, vagy szövődmény esetén indokolt. Fontos az elkülönítés, mivel a beteg hosszú ideig fertőzőképes!