A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Neutrophil Extracellular Trap (NET) középfül-gyulladásban

2017.11.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mikrobiológia fül középfül középfülgyulladás akut neutrophil extracellular trap

Nagyon érdekes dolgot olvastam az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben: az immunrendszerünk úgy is védekezik a kórokozók ellen akut középfül-gyulladásban, hogy úgynevezett neutrophil extracellular trap-ekbe (NET), csapdákba próbálja zárni a baktériumokat, hogy az immunrendszer könnyebben eliminálni tudja őket. Szégyen és gyalázat, de eddig én még nem hallottam erről a NET ügyről. Az kicsit vígasztalt, hogy egyrészt a klinikusi munkát ez semmilyen szinten nem befolyásolja, mert diagnosztikai vagy terápiás vonatkozása egyelőre nincsen, másrészt pedig mikor elkezdtem jobban utánamenni, kiderült, hogy ez azért egy nem is annyira régi történet. Eleve 2004-ben közölték le először a Science-ben a NET-et, mint a neutrophil granulocyták egy újabb funkcióját, és ha minden igaz, fülészeti vonatkozásban 2009-ben írtak erről először.

A NET-nek az a lényege, hogy a neutrophil granulocyták képesek arra, hogy kibocsássanak magukból egy rosthálózatot, amik kromatinból, tehát a kromószómákat alkotó anyagokból (hisztonok, DNS), illetve egyéb fehérjékből, főleg különböző enzimekből áll. Ezt a kibocsátást nekem elsőre elég nehéz volt elképzelni: a fehérvérsejt kinyitja a kicsi száját, és kihány némi kromatint, vagy hogy történik? Aztán kiderült, hogy nem, ennél a helyzet bizonyos értelemben drasztikusabb: a neutrophil granulocyták kvázi öngyilkosságot követnek el, legalábbis ha öngyilkosságnak lehet nevezni azt, hogy baktériumok, vírusok, vagy gombák által elindított szignalizáció hatására meghalnak a fehérvérsejtek, miközben a tartalmuk a környéket beteríti. Én emiatt ezt most már úgy képzelem el, mint a kamikaze pilótákat: ott az ellenség - mondjuk egy csomó baktérium -, amik odavonzzák a neutrophil granulocytákat, melyek közül egy pár úgy dönt (vagyis úgy döntenek helyette), hogy öngyilkos merénylőként szétrobbannak a baktériumcsapat mellett, és a robbanás következtében egy nyúlós cuccal vonják be a környéket, hogy a még túlélő baktériumokat (és a roncsokat is) könnyebben el tudják takarítani a kevésbé bevállalós fehérvérsejtek és a immunrendszer többi része. Zseniális. Az Iszlám Államnak lenne mit tanulnia az immunrendszerünktől!

Ennek a szép sejthalálnak van már külön neve, NETosisnak hívják. Egyébként állítólag létezik olyan NET képződés is, ami nem kerül a fehérvérsejt életébe, legalábbis közvetlenül, ennek pedig vitális NETosis a neve. Itt az a furcsa helyzet áll elő, hogy a sejt kiköpi magából a DNS-ének nagy részét a sok fehérjével, de maga a plazmamembrán nem szakad szét, a sejt DNS nélkül éli tovább az életét, már ha ezt lehet életnek nevezni. De bizonyos értelemben még funkcionál, tud magából citokineket és enzimeket kibocsátani, stb., tehát vitális jeleket mutat. Viszont a NET-nek vannak, legalábbis lehetnek árnyoldalai is: Azzal, hogy egy ragaccsal borítják be a környéket, peches esetben pont védeni is tudják a még élő kórkozókat, és a túlélőknek a biofilm formába való átmenetét elősegíthetik. Másrészt pedig autoimmun folyamatokban is leírták már a NET szerepét, tehát ez egy kétélű fegyver is lehet.

Itt a NET molekuláris háttere:

neutrophil_extracellular_trap.png

(képforrás)

Review-ek a témában: 1, 2
ITT pedig egy nagyon jó kép a NET-ről

süti beállítások módosítása