A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Egy érv a cholesteatoma "mucosal traction" elmélete ellen

2017.10.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus

Nem is annyira régen írtam a legújabb, egész vonzónak tűnő cholesteatoma kialakulási teóriáról, a mucosal traction elméletről. Ennek az a lényege, hogy a cholesteatoma létrejöttében nem is a dobhártya külső felszíne, vagy kizárólag a negatív dobüregi nyomás játszik közre, hanem a kulcs a dobhártya belfelszínén van. Eszerint már egy kis negatív dobüregi nyomás hatására is a pars flaccida belfelszíne, esetleg a pars tensa a hátsó-felső negyedben hozzátapadhat az ott nagyon közel lévő hallócsontok lateralis felszínét borító nyálkahártyájához, és ott olyan irányú a nyáktranszport, valamint a nyálkahártya sejtjeinek vándorlása, hogy az összetapadt felszínek révén a dobhártya elkezd zsákszerűen a dobüregbe húzódni.

Ez egy szimpatikus, és sok mindent megmagyarázó elmélet. De persze ezzel sem ért mindenki egyet, mert ha mindenki mindennel egyetértene, akor egy nagy, unalmas, rózsaszín lufiban élnénk. Mindenesetre nem kellett sok idő, hogy megkérdőjelezzék ezt a teóriát. Minnesotai kollégák, köztük számos fülészeti tankönyv szerzője, Michael D. Paparella finoman szólva is provokatív címmel "Evidence Against the Mucosal Traction Theory in Cholesteatoma" ismertette a Laryngoscope-ban az ő véleményüket az ügyben. Különböző krónikus fülbetegségekben szenvedő betegek (cholesteatoma,  hámzsák, idült mesotympanalis otitis), valamint cisztás fibrózisban szenvedő, és egészséges emberek temporalis csontjainak vizsgálata során arra jutottak, hogy csillószörös hámsejtek alig vannak a feljebb megadott térségben, ezek ugyanis elsősorban a fülkürtszájadék környékén, és a hypotympanonban vannak, főleg sima el nem szarusodó laphám van a dobhártya belfelszínén és a hallócsontokon. Sőt, cholesteatomás esetekben még kevesebb is a csillószőrös hámsejtek aránya, mint a többi kórképben, illetve egészségesekben, tehát a nyákot sem tudják elvileg úgy terelni, hogy működjön a mucosal traction elmélet.

Tényleg, az ember nem is gondolná, hogy egy szimpla hámsejt jelleg vizsgálattal meg lehet cáfolni egy jól hangzó elméletet, már ha ezt elfogadjuk cáfolatnak. A következő időszakban érdeklődve fogom figyelni a Jackler vs. Pauna (Paparella) meccset ebben a kérdésben, és szurkolok, hogy ne legyen gyors KO a vége, hanem gyúrják meg egymást jó alaposan az ellenfelek... Hátha végre kiderült, hogy hol az igazság a cholesteatomában.

süti beállítások módosítása