A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Szteroid torokgyulladásra - ajánlás és metaanalízis

2017.10.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: torokgyulladás szteroid garat fertőzéses betegségek

Pár napja 2 közlemény is megjelent a British Medical Journal-ben a szteroid torokgyulladásban való alkalmazásáról. A 2 cikk egymással összefügg, az egyik egy review és metaanalízis (Corticosteroids for treatment of sore throat: systematic review and meta-analysis of randomised trials), a másik pedig egy erre a közleményre is már hivatkozó ajánlás (Corticosteroids for sore throat: a clinical practice guideline). A téma nem teljesen újdonság, én már 2009-ben is írtam erről egy bejegyzést (Kell-e torokgyulladásra szteroid?), szintén BMJ-s publikációt idézve. És egyébként nincs nagy változás az előzményekhez képest, csak annyi, hogy most már ajánlás szinten beszélgetünk erről a témáról.

Az ajánlás azt mondja, hogy egyszeri, vagyis 1-2 alkalommal adott, kis dózisú szteroid lökés, mint kezelés sore throat-ban, tehát torokgyulladásban, opcionális hatékony kezelés lehet antibiotikummal, vagy anélkül, mert a placeboval összehasonlítva hamarabb csökkennek a panaszok, illetve hamarabb lesznek a betegek teljesen panaszmentesek. Azaz gyorsabban gyógyulnak, gyorsabb az életminőség javulás, kevesebb a munkából való kisesés, stb.

Tőlünk nyugatabbra a szteroid elsősorban dexamethason, nem pedig methylprednisolon, és a kis dózis dexamethason jelen esetben 10mg-ot jelent egyszeri dózisként felnőtteknek. Ez átváltva kb. 50mg methylprednisolonnak felel meg (átváltó). At is írják, hogy az egyszeri, alacsony dózisú szteroidkezelés esetén nem igazoltak érdemi mellékhatást, tehát biztonságosnak mondható. A metaanalízisbe 10 prospektív randomizált kutatást tudtak belevenni, ami összesen 1426 beteget jelentett, ami nem annyira kevés, tehát egész hihető a történet. Ugyanakkor az ajánlásban már "csak" weak recommendation-ként jelenik meg a fenti eredmény, mert hogy azért nem mindenkinek, és nem minden vizsgált paraméterben segített/javított a szteroid.

2 fontos dolog kiemelendő: Az egyik, hogy az antibiotikum adásának kérdését gondosan elkerülték mind a review, mind az ajánlás írói. Kényes terület, ne beszéljünk róla, és akkor olyan, mintha nem is létezne. Ugyanakkor viszont egyáltalán nem mindegy, hogy egy masszív bakteriális fertőzés esetén gyengítjük az immunrendszert a szteroiddal, vagy pedig egy vírusfertőzésnél.

A másik fontos dolog, hogy ez az egész nem szabad, hogy oda vezessen, hogy kicsit kapar a torka = kapjon szteroidot, mert azért a szteroid nem játék. Egyébként én magam kb. évi  1-2 alkalommal szoktam javasolni, adni egyszeri, a fenti dózisnak nagyságrendileg megfelelő szteroid lökést akkor, ha már napok óta nyelésképtelen valaki a torokgyulladása miatt, és nem, vagy alig, vagy csak nagyon röviden hatnak a szokásos NSAID-ok. Gondos betegbeválasztásra kell törekedni, cukorbetegség, immunbetegség, lokális státusz, stb., mind kell, hogy befolyásolják a döntésünket, ha a szteroid mellett tesszük le a voksot.

süti beállítások módosítása