A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

"Unsafe ear": a cholesteatomás középfülgyulladás fogalma kitágítva

2017.08.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus

Van egy szerintem nagyon jó kifejezés, amit itthon, illetve a nyugati világban nem nagyon használnak, míg a Közel-Keleten, illetve Indiában mondhatni elterjedt kifejezés, legalábbis a publikációk alapján. Ez az "unsafe ear" kifejezés, ami egy gordiuszi csomót vág át. Unsafe ear-nek szoktak, vagyis illene hívni minden olyan hámzsák alapú idült középfülgyulladást, ami nem egy száraz, jól belátható hámöböl.

Ez azért érdekes, mert a hivatalos felosztásban (pl. az EAONO legfrissebb, 2016-os ajánlása) a hámzsákokat két csoportba szokás besorolni: cholesteatoma, illetve sima retrakciós hámöböl. Ez utóbbi jellemzően ártalmatlan, általában nincs vele tennivaló, csak után kell követni (EAONO2012 - Hámzsák konszenzus), ezzel szemben a cholesteatoma abszolút műtéti indikáció. A cholesteatoma definíciója az EAONO 2016-os konszenzus szerint a dobüregben és/vagy a mastoidüregben elhelyezkedő terime (mass), melyet elszarusodó laphám és alatta subepithelialis kötőszövet hoz létre progresszív keratinakkumuláció révén, környezeti gyulladással vagy anélkül. A cholesteatoma szarumasszából, elszarusodó laphámból, és perimatrixból (subepithelialis kötőszövet) áll. A hámzsák, keratin depozíció nélkül önmagában nem minősül cholesteatomának, csak ha nem ürül ki belőle a szaru.

Ugyanakkor aki fülsebészettel foglalkozik, nem ritkán találkozik olyan esetekkel, amik egyik kategóriába sem férnek bele: nem sima, békés hámzsák, és nem is cholesteatoma. Például egy folyós vagy granuláló hámzsák érdemi keratindepozíció nélkül. Ezek az állapotok mik? Ezt a "piaci rést" célozná meg az unsafe ear kifejezés, ami alapján a per definitionem nem okvetlen cholesteatomás fülek is végül is belepréselődnek a cholesteatomák közé, mert végül is ezeket ugyanúgy kell megoldani, mintha cholesteatomák lennének, ugyanolyan megjelenésűek, ugyanazokat a szövődményeket okozhatják, stb., csak éppen a meghatározás miatt (keratin akkumuláció hiánya) nem minősülnek cholesteatomának.

Érdekesség, hogy egy "nyugati" cikkben találtam csak unsafe ear kifejezést, és az is inkább déli :-) , mert hogy görögök írták, de ott viszont a cholesteatoma szinonímájaként használják. Szerintem nem egészen így kellene a fentiek miatt, de összességében örülnék, ha elterjedne, mert jó klinikai megközelítés.

 

süti beállítások módosítása