A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mandulagyulladás terhesség alatt

2017.06.21. | VargaZs | komment

Címkék: terhesség mandulaműtét mandulagyulladás torokmandula streptococcus streptococcus pyogenes

Egyes megfigyelések szerint a heveny mandulagyulladás a négy leggyakoribb terhesség során fellépő fül-orr-gégészeti kórkép között szerepel. Számos baktérium képes heveny és krónikus mandulagyulladást okozni, de klinikai jelentősége leginkább az A-csoportú béta-haemolizáló Streptococcusnak van (Streptoccoccus pyogenes). 

pregnancy_logo.jpg

Egy 2013-ban publikált, a terhességben megjelenő A-csoportú Streptococcus fertőzéseket vizsgáló cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a modern antibiotikumok korában, a korszerű diagnosztika és ellátás ellenére az anyai és csecsemő halandóság szempontjából kiemelt jelentőségű fenti fertőzés okozta szepszis világszerte. Elsősorban a várandósság alatti és késői szülés utáni fertőzéseket hozzák összefüggésbe megelőző Streptococcus okozta felsőlégúti fertőzésekkel. A szülés utáni fertőzések hátterében kb. 14%-ban igazoltak nosocomiális eredetet, ami az otthoni környezetben szerzett fertőzés jelentőségére hívja fel a figyelmet. A cikk szerzői szerint a családon belüli kisgyermek jelenléte egy ismeretlen és alábecsült rizikó faktor, tekintettel arra, hogy gyermekeknél az A-csoportú Streptococcus hordozás eléri a 25%-ot.

Magyarországon az idült mandulagyulladás az óvodás, iskoláskorú populációban figyelhető meg leggyakrabban. Az idült gyulladás megállapításában segítségünkre vannak a Paradise-kritériumok, azaz a heveny gyulladások számából indulunk ki. Ha a megelőző egy évben 7 alkalommal lángolt fel a gyulladás, vagy a megelőző két évben évente 5, illetve a megelőző 3 évben évente 3 epizód volt, akkor krónikusnak tekintjük a folyamatot.

A heveny mandulagyulladás vezető tünete a torokfájás, nyelési fájdalom/nehezítettség, nyaki fájdalom, emellett változatos általános tünetek, mint láz, gyengeség, fejfájás, hasi fájdalom, étvágytalanság is kíséri. A garatba tekintve vérbő, duzzadt mandulákat és garat nyálkahártyát látunk gyakran a felszínen pontszerű, fehér lepedékkel és duzzadt, nyomásérzékeny állkapocsszöglet alatti nyirokcsomókkal.

A krónikus mandulagyulladás klinikai jelei nem típusosak, a garatban jelentkező érzékenység, fülbe sugárzó fájdalom értékelését tovább nehezíti a terhesség során gyakran jelentkező reflux. A diagnózis felállításában további támpont a fizikális vizsgálat. A heges, kötött, barázdált felszínű mandulák, amelyből nyomásra detritus vagy genny ürül utalhat krónikus gyulladásra, a mandulák lehetnek atrophizáltak vagy hypertrophizáltak, továbbá gyakran megfigyelhető az állkapocsszöglet alatti nyirokcsomó duzzanata. A detritusról egyébként már korábban itt írtunk. További segítségül szolgál a garatváladék tenyésztése, mikrobiológiai vizsgálata vagy gyorsteszt elvégzése Streptoccoccus fertőzés igazolása érdekében, egyéb baktériumok kimutatásának nincs jelentősége.

A heveny garatmandula gyulladás kezelése antibiotikummal történik terhességben is, első választandó szer a penicillin G, allergia esetén cephalexin. Az amerikai FDA által végzett osztályozás szerint mindkét szer B-kategóriás, azaz állatkísérletek során nem mutattak ki magzatkárosító hatást, de nem állnak rendelkezésre várandós nőkön végzett tanulmányok. Légúti fertőzések kapcsán gyakran alkalmazott amoxicillin és amoxicillin-klavulánsav szintén B-kategóriába sorolt.

Izraeli kollégák 2004-ben, 191 várandós nőn végzett prospektív tanulmányának eredménye szerint az első trimesterben alkalmazott amoxicillin-klavulánsav nem fokozza a magzati rendellenességek kialakulásának kockázatát.

A krónikus mandulagyulladás definitív ellátása a mandulaműtét, a beavatkozást a várandósság előtti vagy utáni időszakra tervezzük, hiszen a műtét okozta megterhelés, műtét utáni fájdalom és szövődmények kockázata nem összeegyeztethető a terhességgel. Bár előfordulhat olyan életet veszélyeztető állapot, mint pl. a mandulakörüli tályog, amikor nélkülözhetetlenné válhat a műtét elvégzése. 

Fentiek figyelembevételével a heveny mandulagyulladás és krónikus gyulladás fellángolásának felismerése és időben kezdett antibiotikummal történő kezelése terhességben rendkívül fontos. 

Streptococcus pharyngitis versus B-csoportú Streptococcus a hüvelyben

Nem tévesztendő össze a mandulagyulladásért felelős A-csoportú Streptococcus a terhes nők 15-20%-a által hordozott, B-csoportú Streptococcus-szal, amely a hüvelyváladékból tenyészthető ki. Magyarországon évente közel 90.000 gyermek születik, ebből 100 esetben fordul elő Streptococcus-B fertőzés okozta megbetegedés. A kórokozó az anyától a magzatba kerülhet természetes úton történő szülés és császármetszés esetén is. A fertőzött újszülötteknél kialakulhat 6-12 órával szülés után légzési és keringési elégtelenség, valamint 2-12 hét elteltével agyhártyagyulladás kialakulása fenyeget.

 

 

 

 

Forrás:

http://medicalonline.hu/haziorvostan/cikk/streptococcus_pharyngitis

http://www.kk.pte.hu/docs/protokollok/FULKronikus_tonsilitis_P.pdf

http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/strep-throat-during-pregnancy/

First-trimester exposure to amoxycillin/calvulanic acid: a prospective, controlled study. Matitiahu Berkovitch, Orna Diav-Citrin,1 Revital Greenberg, Michal Cohen,1 Mordechai Bulkowstein, Svetlana Shechtman,1 Oxana Bortnik, Judy Arnon,1 and Asher Ornoy.  . 2004 Sep; 58(3): 298–302. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749745/ Pregnancy-releated group A Streptococcal infections; Ellie J.C. Goldstein, Stephanie M. HamiltonDennis L. Stevens, and Amy E. Bryant. . 2013 Sep 15; 57(6): 870–876. Published online 2013 May 3. doi:  10.1093/cid/cit282

 

 

 

süti beállítások módosítása