A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nem vérző mandula utóvérző

2017.02.08. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandula mandulaműtét torokmandula utóvérzés

Szerintem mindenki látott már olyan mandulaműtét utóvérzőt, aki a felvétel pillanatában nem vérzett, és nem is látszódott, hogy honnan volt a vérzés. Pont ezt a szituációt járja körül egy most megjelent bostoni kutatás, és egyértelműen arra teszi le a voksot, hogy igenis ezeket a betegeket megfigyelésre benn kell tartani, mert náluk a betegek 11 %-a ismét vérzett a megfigyelési időszakban, és ez a második vérzés az esetek 84 %-ában 24 órán belül ismétlődött meg. Azaz ha csak egy napra is felvesszük a beteget obszervációra, nagyon nagy eséllyel definitíven el fogjuk tudni őket látni. Ráadásul egy nem túl régi Laryngoscope közlemény szerint még ennél is több esetről lehet szó, ugyanis ott azt mérték, hogy az utóvérző betegek 17,5 %-ánál ismétlődött meg a vérzés később.

Eleve az utóvérzés esélye egy kellemesen tág intervallumban értelmezhető csak. Bár általánosságban olyan 3-5 % körülire tehető az utóvérzések aránya, feltehetően ennél többször fordul elő, csak a betegek nem minden esetben fordulnak orvoshoz. Sőt, van olyan amerikai kutatás is, ami pont az orvos által nem látott eseteket is belevéve 17 %-ra teszi az utóvérzés arányát. Az utóvérzés márpedig nem játék, akár az életet is veszélyeztetheti, körülbelül 1 : 7.000 és 1 : 170.000 eséllyel halálos lehet (cikk). Szóval nem tűnik túlzott biztosításnak, ha az elsőre definitíven el nem látható beteget a szemünk előtt tartjuk.

süti beállítások módosítása