A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mit csináljunk a fülzsírral? Legfrissebb USA ajánlás

2017.01.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: ajánlás fül tanácsok fülzsír

Megjelent a legfrissebb USA (AAO - HNS) ajánlás a fülzsír kezelésére. Az egyik leghasznosabb, hogy a szakmai javaslatok mellett megfogalmaztak betegeknek szóló tanácsokat is, és ennek egy részét szeretném most én is itt közzétenni. Nagyrészt arról van benne egyébként szó, hogy mit NE csináljanak a betegek a fülzsírral kapcsolatban.

Tehát ezt (ne) tegyék a betegek, ha azt gondolják, hogy fülzsírral kapcsolatos a panaszuk, vagy meg szeretnék előzni azt:

- Ne tisztítsa túl sokat a fülét! A túl gyakori tisztogatás egyrészt növeli a gyulladás esélyét, másrészt a bedugulás esélyét is növeli. Saját kommentem, hogy szerintem a fülzsír termelődését is valójában fokozza a túl sok tisztogatás, mert a hallójárat bőre mindig érzékeli, hogy eltűnik róla a védő zsír, ezért azt fokozottabban próbálja pótolni.

- Ne használjon fültisztító pálcát, vagy házi eszközöket (hajtű, kulcs, fogpiszkáló, stb.) a hallójáratban, mert csak megsérti vele a hallójárat bőrét, rosszabb esetben a dobhártyát, még rosszabb esetben akár a hallócsontokat is. Sajnos ez utóbbiból is már láttam 2 esetet, az egyik egy 2-3 éves gyerek volt, aki fültisztítás közben kiugrott az anyja öléből, elfutott a fülében a pálcával, aztán elesett, persze rá arra a fülére. A másik egy elítélt volt, akinél felmerült, hogy így akart kijutni egy kicsit a börtönből.

- Ne használjon fülgyertyát, mert semmit sem ér a fülzsír ellen, viszont akár veszélyes is lehet, pl. égési sérülést is okozhat.

- Ha nem múlik a fülpanasza, mindenképpen forduljon szakemberhez. Viszont a sajátos magyar állami egészségügyi környezet kapcsán hozzá kell tenni, hogy a fülzsír nem ügyeleti beavatkozást igénylő dolog, semmi sürgősség nincs benne.

- Különösen nem ajánlott olyan embernek a fül saját tisztítása folyadékkal, mosással otthon, akinek lyukas a dobhártyája, vagy korábban volt fülműtéte.

- A hallókészülék viselőknek a készüléket a gyártó/forgalmazó ajánlása szerint időnként tisztítani szükséges.

Itt eredeti szöveg:

2017_cerumen_donts.jpg

 

Némi szakmai kiegészítés a kollégáknak, a konszenzus kerekasztal orvosoknak szóló ajánlása:

(1) Az orvosnak el kell magyarázni a fültisztítás helyes módját a betegnek.

(2) Az impaktált cerumen, kvázi fülzsírdugó diagnózis akkor állítható fel, ha a fülbe nézve láthatóan nagy mennyiségű fülzsír van, ami korrelál a panaszokkal (elsősorban dugulásérzés), és/vagy ha a fülpanaszok kapcsán felmerül más fülprobléma, de nem állítható fel diagnózis, mert zavarja a látványt, a dobhártyaképet a cerumen.

(3) A betegnél fel kell deríteni egyéb olyan egészségügyi faktorokat, amik befolyásolhatják a cerumen kezelését, melyek pl. az alábbiak: vérhigító szedése, immmunszuprimált állapot, cukorbetegség, előzetes fej-nyaki sugárkezelés, hallójárat szűkület, csontkinövések, és végül, de talán legfontosabb, hogy van-e ismert dobhártyaperforáció.

(4) Nem kell okvetlen eltávolítani a fülzsírt, ha a beteg panaszmentes, és a fülzsír nem akadályozza meg, hogy rendesen megvizsgáljuk a fület.

(5) Kiemelten kell kezelni azon betegeknél a fülzsír kérdést, akik nem tudnak panaszkodni, pl. kisgyermekek, vagy magatehetetlen felnőttek.

(6) Szintén külön figyelmet kell kapniuk a hallókészülék viselő embereknek, akiknél még inkább számít a fülzsír okozta dugulás.

(7) Akkor és/vagy olyan helyen szabad nekiállni a fülzsírdugó megoldásának, akiknek és/vagy ahol rendelkezésre áll legalább egy modalitás a fülzsírdugó eltávolítására: cerumenoldó anyag, fülmosáshoz szükséges eszközök, manuális eltávolításhoz szükséges eszközök.

(8) A fülgyertyát nem szabad javasolni megoldásnak.

(9) Rögzíteni kell, ha sikerült megoldani a fülzsír okozta dugulást. Ha pedig nem, vagy csak részben múltak a panaszok a cerumen eltávolítása után, további kivizsgálás illetve kezelés szükséges.

(10) Ha nem, vagy csak részben sikerült eltávolítani a cerument, akkor a beteget tovább kell küldeni olyan helyre, ahol meg tudják oldani a problémát.

Ez a bizonyítékon alapuló fülzsír-tudomány.

süti beállítások módosítása