A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mégsem annyira nyerő a makrolid antibiotikum krónikus melléküreggyulladásra?

2016.11.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr antibiotikum melléküregek melléküreggyulladás idült makrolidok

4 éve írtam arról itt a blogon, hogy milyen ígéretes dolog tűnt fel a krónikus melléküreggyulladás (CRS) kezelésére: alacsony dózisú makrolid antibiotikumot lehet adni hosszú ideig, hetekig-hónapokig, ami segíthet a panaszokon. Ezt a makrolidok nem az antibiotikus, hanem egyfajta immunmoduláns hatás révén fejtik ki. Mivel elég jól tudom monitorozni a friss cikkeket, láttam, hogy sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel, jó pár cikk jelent meg a témában. Aztán valahogy eltűntek az ezzel foglalkozó kutatások, egyszer csak azt vettem észre, hogy szinte senki sem publikál erről, legalábbis azokban a folyóiratokban, azokon a csatornákon, amiket figyelek.

Az ilyen trend általában nem jelent jót. Ha valami nagyon hatékony, akkor arra mindenki lecsap, elölről-hátra vizsgálják, és egyre többen állnak neki publikálni. Itt most nem ez a helyzet, ma már inkább csak összefoglalókban, review-kban térnek ki rá, de új kutatással én nem igazán találkoztam. Most onnan jutott eszembe ez a kérdés, hogy múlt héten belebotlottam egy free fulltext review cikkbe, amiben szintén pont azt taglalják, hogy azért egyáltalán nem biztos, hogy a klinikai mindennapokban a makrolidok alternatívát jelentenének mondjuk a műtétnek vagy a szteroidnak. Lehet, hogy a CRS-ban szenvedő betegek egy meghatározott csoportjában van valami hatás, de általánosságban túl sokat nem tesz hozzá a kezeléshez. Ugyan több kutatásban is kimutattak pozitív hatást, de ez általában nem volt kifejezetten átütő. Sőt, sok olyan study volt, ami végül semmi, vagy nagyon enyhe hatást tudott csak igazolni (cikk 1, 2, 3, 4). Persze a hivatkozott review is már 2013-as, de hát mint említettem, azóta sincs nagy mozgás ezen a vonalon.

Szóval ha csak az irodalmat nézzük, akkor lehet, hogy lyukra szaladtunk. De majd kiderül. Nem akarok még jobban huhogni persze, bízzunk benne, hogy valami, valahol, esetleg egy szubcsoportban jobban igazolódik, de akkor azt viszont még meg kell találni. Viszont ha később igazam lesz, és ezt el kell felejteni, akkor pedig azt jelenti, hogy ez a blog már egész koros, tanúja volt egy eljárás tündöklésének és bukásának. Hú, ez de patetikus lett :)

süti beállítások módosítása