A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Field cancerization

2016.10.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia field cancerization rezekciós szél

A field cancerization egy fontos onkológiai jelenség, ha ismerjük, az nagyon sokat segíthet a fej-nyaki daganatos folyamatok megértésében. Egyébként nagy valószínűséggel még azok is körülbelül tudják, sejtik, hogy miről van szó, akik elvileg magát a kifejezést nem ismerik. Talán elgondolkoztak már azon a problémán, amire választ adhat, legalábbis remélem... Nem új dologról van szó, Slaughter már 1953-ban leírta ezt a jelenséget.

Miről is van szó?

A rosszindulatú daganat, a rák kialakulásához általában szükséges valami genetikai hajlam (protoonkogének túltengése, repair gének hibája, immunrendszeri defektus, stb.), és hát kellenek környezeti tényezők is, a fej-nyakon jellemzően ilyen a dohányzás, az alkohol, újabban pedig a HPV a sláger, de például sajnos a reflux is károsít. Mielőtt persze minden refluxos azonnal fül- orr- gégészetre rohanna rákszűrésre, azért ez utóbbihoz hozzá kell tenni, hogy a többi felsorolt faktorhoz képest a reflux önmagában elég gyenge onkogén tényező. De ha már szegény refluxosokat bepánikoltattam, akkor az asztalosok is megkaphatják a magukét, ha felemlegetem, hogy 6 éve már írtam a fűrészpor orrgarati rákot okozó hatásáról, bár szerencsére ez is elég ritka.

Szóval vannak a környezeti tényezők, amik károsítják a száj-, a garat-, vagy a gégenyálkahártyát. A nyálkahártyában vannak kvázi őssejtek, amik egy adott terület "hámsejt-ellátásért felelnek" (cikk), és ezek a lokális őssejtek kezdenek el megbolondulni a különböző káros noxák miatt. Ez genetikai változásokat okoz bennük, és mivel az adott régióban (ami a bőrben állítólag kb. 2 mm átmérőjű terület) ezekből az őssejtekből pótlódik a hám, idővel az egész területet már genetikailag defektes, premalignus sejtek fogják borítani, még akkor is, ha ezek a sejtek per definitionem nem merítik ki a rák fogalmát. Ráadásul ez a terület makroszkóposan akár tökéletesen épnek is kinézhet, pedig adott esetben csak egy hajszál választja el a ráktól. Valójában ez a jelenség a field cancerization. A dolgot tovább bonyolítja, hogy ezek a genetikailag érintett sejtek az őssejtek eredeti ellátási területén túl is mehetnek, migrálhatnak az epitheliumban, sőt, akár nyállal lokális mikrometasztázis formában még messzebbre is elvetődhetnek (cikk).

 De miért érdekes az egész?

A field cancerization magyarázat lehet a késői lokális recidívára. Miért újul ki a rák mondjuk 4 évvel a betegség kezelését követően az eredeti helyen, ha a rezekciós szél anno épnek bizonyult? Simán lehet, hogy a rákot illetően ép szél volt, de a fieldet, és/vagy az őssejtet illetően nem. Nyilván ehhez kapcsolódik, de azért is fontos dolog a field cancerization, hogy igenis monitorozni kell a fej-nyak rák miatt kezelt betegeket, nagyon sokáig nem lehet elengedni a kezüket. Az 5 éves survival sem okvetlen jelentheti a kapcsolatunk végét a beteggel. Nem véletlen, hogy ismert a második, sőt, akár a harmadik primer fej-nyaki laphámcarcinoma lehetősége, pont ezért. Pláne, ha nem sikerül megszabadulni a károsító tényezőktől, lerakni a cigit, az alkoholt.

süti beállítások módosítása