A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Felelős antibiotikum rendelés a felső légúti fertőzések kezelésében

2016.04.16. | VargaZs | komment

Miért érdemes az antibiotikum rendelésre vonatkozó irányelveket betartani és milyen következménye van, ha ezeket nélkülözzük? Ludwig Professzor Úr előadásából idézünk az Országos Infektológiai Továbbképzésről.

ab.jpg

Megfigyelt jelenség, hogy számottevően megnőtt a rezisztens baktériumok aránya az elmúlt évtizedekben a legtöbb gyakran használt antibiotikum csoporttal szemben. Ennek számos oka van, de köztük különösen fontos a nagy tömegű "homogén" antibiotikum alkalmazás, ami a szelekciós nyomás következtében törvényszerűen rezisztencia kialakulásához vezet. Az antibiotikumok változatos alkalmazása, betegséghez adaptált kiválasztása segíthet a rezisztencia további növekedésének megfékezésében. 

A légúti infekciók a leggyakoribb infekciók közé tartoznak. A garatgyulladás, mandulagyulladás legfontosabb kórokozója a Streptococcus pyogenes, amely nem csak egyszeri akut infekciót, hanem visszatérő megbetegedést is tud okozni. Kezelésében választandó gyógyszer a 10 napos orális penicillin kezelés, amely 10%-os klinikai és 15-20%-os bakteriológiai kudarccal jár. A második vonalbeli antibiotikum közül a 2. generációs cephalosporinok tűnnek a legkedvezőbbeknek, közölük a cefprozil, amely a legkevésbé befolyásolja a normál torok flórát, de mellette a cefuroxim is hatékony alternatíva. Ezek penicillin allergia esetén is a választandó antibiotikumok közé tartoznak.

Heveny arcüreggyulladás, középfülgyulladás esetén a Streptococcus pneumoniae, Haemophylus influenzae, Moraxella catarrhalis a leggyakoribb, ezekben a ma javasolt elsőnek választandó antibiotikum az amoxicillin emelt dózisa, de reális alternatívák az említett 2. generációs cephalosporinok, amelyek előnye a béta-laktamáz stabilitás és a kevesebb gastrointestinalis mellékhatás.

A magyar gyakorlatban egyértelmű túlhasználtsága jellemző például a levofloxacinnak. A fluorokinolonok igen értékes tagjai az antibiotikum palettának, klinikai értékük azonban csökkent a jelentőssé vált rezisztencia miatt. Emellett a fluorokinolonok a Clostridium difficile infekciók jelentős "induktorává" váltak Magyarországon. Hatásuk megőrzéséhez racionális alkalmazásukra van szükség, ehhez célszerű csak nagyon meggondolt indikációban alkalmazni és inkább más hatékony antibiotikumot választani.

A makrolidek csoportjából kiemelendő clarythromycin és az azythromicin, amelyek kiválóan hatnak az intracelluláris kórokozókra és pl. penicillin allergia esetén jó alternatívák lehetnek Gram pozitív coccusokkal szemben. Fontos tudni, hogy a Streptococcus pneumoniae a makrolidekkel szemben kb. 30%-ban rezisztens, viszont hatékonyak Haemophilus influenzae-vel szemben.

 

süti beállítások módosítása