A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Új USA ajánlás a savós középfül-gyulladás kezeléséhez

2016.03.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül dobhártya gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

Most jelent meg az új USA ajánlás a savós középfül-gyulladás kapcsán, ami a 2004-es korábbi guideline frissített változata. Muszáj vele foglalkozni, mert nagyon gyakran találkozunk ezzel a problémával gyermekeknél. Egyébként viszont fontos leszögezni, hogy az angol terminus (otitis media with effusion - OME) nem teljesen azonos a magyar savós középfül-gyulladás kifejezéssel. Vagyis egyik sem teljesen korrekt. Az OME sokkal inkább egy állapotot, egy dobhártyaképet jelent, mintsem egy aktív gyulladást. De ezt a magyar nomenklatúra szerint is csak az egyéb panaszok, vagy azok hiánya alapján soroljuk az akut vagy krónikus formába. Savót látunk a dobüregben, mikor vizsgáljuk a gyereket, tulajdonképpen ezt jelenti az OME, de semmiféle etiológiai hátteret nem ad hozzá.

Szóval mi a teendő, ha savót látunk egy gyermek dobüregében?

- Először is alaposan megvizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy ha szabad szemmel nem eldönthető a kérdés, akkor pneumatikus otoszkóp is szükséges, illetve mikroszkóp, vagy ha ez sem elég, akkor tympanometria. Viszont a tympanometriás eredmény önmagában nem értékelhető, csak a klinikummal/látvánnyal együtt!

- Külön nem kell szűrni a gyerekeket, csak ha rizikócsoportba tartoznak, pl. Down szindrómás vagy egyéb craniofacialis fejlődési zavaros, vagy szájpad hasadékos gyerekeket, illetve akiknél eleve ismert a halláscsökkenés vagy látásvesztés, így érzékenyebbek a további szenzoros deficitre.

- Először várni kell a diagnózis felállításától számítva 3 hónapig. Addig nem kell csinálni SEMMIT. Semmit, azaz semmit, mármint semmiféle gyógyszerről nem bizonyosodott be eddig, hogy meggyorsítaná vagy elősegítené a savó felszívódását. De még egyszer visszautalok arra, hogy nem arról van szó, hogy a fülfájós, lázas gyereknek ne adjunk semmilyen gyógyszert, hanem ha mondjuk mellesleg savót látunk egy egyebekben panaszmentes gyerek fülében, akkor felesleges az orrcsepp, az antihisztamin, a szteroid, az antibiotikum, vagy bármi. Watchful waiting van 3 hónapig, akkor kontroll, és utána lehet kezdeni szervezkedni, mert a kezelés viszont ebben az esetben műtéti. 4 év alatti gyereknek ventillációs tubus beültetés szükséges, és csak akkor orrmandulaműtét, ha van nazális panasz. 4 év feletti gyereknél viszont kicsit lazábban kezelik ezt a kérdést, egyből mehet az orrmandula. Vagyis ezt írják:

"Clinicians should recommend tympanostomy tubes when surgery is performed for OME in a child <4 years old; adenoidectomy should not be performed unless a distinct indication (eg, nasal obstruction, chronic adenoiditis) exists other than OME. Clinicians should recommend tympanostomy tubes, adenoidectomy, or both when surgery is performed for OME in a child 4 years old or older."

Egy dolog megütötte a szememet. Miért van az, hogy a savó nem megy fel az epitympanonba, az atticusba, a genny meg igen? Ugyanis ez van a magyarázó képen:

Ötleteket majd a facebook poszthoz várnék!

süti beállítások módosítása