A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mire jó és mire nem jó az AST vagy ASO vizsgálat

2016.03.20. | VargaZs | komment

Címkék: mandula aso mandulaműtét ast mandulagyulladás torokmandula

A napokban a IX. Budapesti Infektológiai Továbbképző Tanfolyamon jártam, ahol például az AST vizsgálattal kapcsolatos tévhitek kerültek megbeszélésre Dr. Trethon András előadásában.

aso-latex-test.jpg

Változó expresszivitással ugyan, de valamennyi Streptococcus pyogenes törzs és néhány G és C csoportú faj is termel streptolysin-O-t, amely a baktérium extracelluláris virulencia faktora. A szerológiai vizsgálat a sterptolysin O-val szemben termelődött specifikus ellenanyagot (ASO) és annak titerét (AST) vizsgálja. Az egyes korcsoportokban az ASO titer normálértékei különbözőek.

A Str. pyogenes okozta kórképekkel összefüggésben a hazai gyakorlatban 3 féle vizsgálatot végzünk:

1. tenyésztés (heveny fertőzés kórismézése)

2. gyorsteszt ("A" sejtfal antigén kimutatásán alapul; heveny fertőzés kimutatására)

3. Szerológia - ASO titer meghatározás (poststreptococcalis betegség (PSB) diagnosztikájában, a megelőző streptococcus infekció bizonyításához)

Heveny fertőzés lezajlása után 1 héttel kezd el emelkedni az ASO titer, értéke 6-8 hét után a legmagasabb és kb. 1 év után lecsökken az infekció előtti szintre. A gyermekek 2/3-ában egy éven túl is magasabb maradhat. A heveny pharyngitisek 20%-ában nem jelennek meg az ellenanyagok!

AKUT FERTŐZÉSBEN SZEROLÓGIAI VIZSGÁLATNAK, tehát az ASO/AST vizsgálatnak ÁLTALÁBAN NINCS HELYE, kivéve:

1. normál értéket meghaladó ASO titer heveny pharyngitisben, pozitív tenyésztés esetén = HORDOZÓ ÁLLAPOT MELLETT illetve STREPTOCOCCUS ANGINA ELLEN szól. (... hiszen emlékezzünk rá az AST a heveny fertőzés lezajlása után 1 héttel kezd el emelkedni!!!!!!)

2. járványügyi vizsgálatok

3. atípusos skarlát/invazív fertőzés utólagos megítélése

A poststreptococcalis betegségek (rheumás láz, glomerulonephritis) esetében a szerológia és a klinikai kép csak együttesen értékelhető, nehezítő körülmény, hogy számos régióban, Magyarországon is ritka a PSB.

Az ASO titer értékelésének módjai:

1. savópár vizsgálata: a megelőző streptococcus fertőzés legmeggyőzőbb bizonyítéka a 2x-es titer emelkedés

2. összehasonlítás az életkorra jellemző normál értékkel 

A normál érték alatti egyetlen ASO titer ellene szól PSB-nek. A normál értéket meghaladó titer esetén a megelőző streptococcus fertőzést csak a titer emelkedés igazolhatja. Egyes immunológiai-rheumatológiai megbetegedések is járhatnak ASO válasszal, amely differenciál diagnosztikai nehézséget okozhat.

Tehát a rutin fül-orr-gégészeti gyakorlatban:

- heveny fertőzésben NE rendeljünk AST vizsgálatot

- az AST nem alkalmas idült mandulagyulladás kórismézésére

- az emelkedett AST nem alkalmas tonsillectomia indikációjára

- akkor rendeljünk AST-t, ha a klinikai kép PSB-re utal 

- az ASO titert értékeljük korrekt módon

 

 

süti beállítások módosítása