A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az akut melléküreg-gyulladás időbeli lefolyása, CT-vel követve

2016.01.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: melléküregek melléküreggyulladás akut CT

Milyen érdekes lenne megnézni, hogy milyen a radiológiai lefolyása egy akut melléküreg-gyulladásnak, ugye? Na, hát ez másnak már eszébe jutott, és most született is egy Laryngoscope közlemény erről.

Finn kollégák 50 akut melléküreg beteget a panaszok kezdetétől számított 2-3. napon, majd az 5-6., végül a 9-10. napon is megvizsgáltak, illetve minden egyes vizit alkalmával készült egy CBCT felvétel is róluk. A betegeket 2 csoportba osztották: az egyik csoport a sima akut sinusitises csoport (ARS), a másik csoport pedig a 9-10. napon az arcüreg szájadékából vett mintából, tenyésztéssel utólag igazolt akut bakteriális sinusitis csoport (ABRS) volt, és aztán összehasonlították a 2 csapatot, meg úgy általában megnézték, hogy milyen tanulsággal szolgál CT-vel követni ezt a betegséget.

A vizsgálat végül több érdekességre is fényt derített. Egyrészt úgy tűnik, hogy az akut gyulladás során nem romlik kifejezetten a radiológiai kép az idő előrehaladtával, mert a vizsgálat végéig kb. hasonló arányban volt jelen major vagy minor eltérés a melléküregi nyálkahártyában, illetve az osteomeatalis egység lezáródása a CT szerint, ami az első vizit esetén 38%-ot, 42%-ot, illetve 68%-ot jelentett. Ugyanakkor a kezdeti radiológiai eltérések a később bakteriálisnak bizonyult fertőzések esetén némileg kifejezettebbek voltak, mint az ARS-es betegeknél, és az idő előrehaladtával a különbség nőtt. Mind a CT eltérések, mind a tünetek jellemzően romlottak az ABRS csoportban a 9-10. napra, ehhez képest viszont inkább javultak az ARS csoportban. Mindez egyébként úgy, hogy ugyanakkor a panaszok és a radiológiai lelet között csak gyenge összefüggést találtak.

Mindezekből tulajdonképpen nekem egyelőre nem következik egyenesen, hogy érdemes lenne CT-zni az akut betegeket, még akkor is, ha a CBCT sugárterhelése jóval kisebb, mint a hagyományos CT. Ez egyelőre inkább tényleg csak érdekesség, a mindennapokban -legalábbis így ebben a formában- nem tesz hozzá érdemben a differenciál-diagnosztikához .

süti beállítások módosítása