A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Algoritmus gyermekek nyaki nyirokcsomó megnagyobbodásának menedzseléséhez

2015.12.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó algoritmus nyak gyermek fül orr gégészet

Múlt héten olvastam egy cikket az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, amiben skót kollégák bemutatják a saját algoritmusukat, amit a kisgyermekkori nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás kivizsgálására dolgoztak ki. Azt gondoltam érdemes itt is bemutatni ezt a folyamatot. Illetve az algoritmus kapcsán bennem egy kérdés is felvetődött, amire azért nem tudom a választ, mert csak annyiban foglalkozom gyermekekkel, mint egy átlag fül- orr- gégész, de pl. nem dolgoztam soha kifejezetten gyermek fül- orr- gégészeti osztályon.

Szóval az ábra fordítása (vagyis egy kicsit módosítottam/egyszerűsítettem is az eredetin):

peiadtric_cervical_lymph_node_enlargement.jpg

Ami nekem szemet szúrt, hogy az aspirációs cytológia teljesen hiányzik a rendszerből. Ez furcsa, legalábbis felnőttben tilos nyílt biopsziát végezni előzetes szúrás nélkül. Persze a felnőttek annyiban mások, hogy idősebb korban helyi laphámrák áttétet kell kizárni, amit később lehet(ne) uralni egy blokkdisszekcióval. Viszont annak a műtétnek a sikerességét rontja egy előzetes beleoperálás a majdani műtéti területbe. Gondolom mivel gyereknél nem annyira jön szóba lokális, fej-nyaki malignus laphám folyamat, ezáltal később újabb műtét a nyakon, talán ez nem olyan gold standard, mint felnőttekben. A cikkben egyébként azt írják, hogy bár a specificitása elég jó a szúrásnak, de a szenzitivitása nem, ezért nem kifejezetten javasolják, vagyis feleslegesnek ítélik.

Kíváncsi lennék, hogy mi a vélemény a hazai gyermek fül- orr- gégészek részéről. Ha valaki esetleg meg akarja támogatni, vagy támadni ezt az algoritmust, majd a facebook oldalon tudja megtenni (ITT), mert itt egy ideje már kikapcsoltam a kommentelés lehetőségét, elsősorban azért mert túl sokan szerettek volna távdiagnózist kérni tőlem.

süti beállítások módosítása