A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A neutrophil-lymphocyta arány (NLR), mint a súlyosság fokmérője a fül- orr- gégészeti betegségekben

2015.11.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia fertőzéses betegségek neutrofil/limfocita arány

Kb. 2 éve figyeltem fel a friss cikkeket olvasgatva arra, hogy új csillag kezd felragyogni a prognosztika egén, amit most minden betegségen gőzerővel tesztelnek a világban. Ez pedig a neutrophil-lymphocyta arány (Neutrophil-Lymphocyte Ratio - NLR) a vérben mérhető neutrophil sejtek abszolút száma osztva a lymphocytaszámmal. Úgy néz ki, hogy minél nagyobb ez az arányszám, annál súlyosabb egy fertőzés, és annál rosszabb egy daganatos betegség prognózisa, legalábbis ez most már elég sok kórképnél kezd igazolódni. Ez a prognosztikai mérőszám azért kezd elterjedni, mert egy egyszerű dolog, egy sima vérképből minden betegnél könnyedén ki lehet számolni. Egyébként az alapja az -ha jól értettem-, hogy fertőzések esetén a potenciálisan súlyosabb fertőzések robusztusabb neutrophil sejt felszaporodással járnak, ami nagyobb szöveti pusztulással jár, míg a daganatos betegségek esetén az emelkedett neutrophil szám procarcinogén, pl. a neutrophilek fokozott angiogenetikus hatása miatt, ezzel szemben a lymphocyták pedig tumornövekedés gátló hatásúak, tehát a hiányuk/csökkent számuk ezért jelentene rossz prognózist.

Most legutoljára tegnap olvastam az NLR-ről a gyermekkori szénanátha kapcsán (cikk), de már számtalan fül- orr- gégészeti kórképben vizsgálták. Most nagyjából kigyűjtöttem ezeket a fül- orr- gégészeti, fej-nyaki vonatkozásokat, alább található a lista, a zárójeles számok a cikkekre mutató linkek. Vannak köztük free full text cikkek is, ha valakit mélyebben érdekel egy-egy téma.

Fej-nyaki onkológia:
- Nasopharyngealis carcinoma (1, 2)
- Hypopharynx carcinoma (1)
- Általános fej-nyaki laphámrák (1, 2)
- Recidív és/vagy metastaticus fej-nyaki laphámrák (1)
- Papilláris pajzsmirigy carcinoma (1, 2)

Nem onkológia:
- Akut halláscsökkenés (1, 2, 3)
- Bell paresis (1, 2)
- Vestibularis neuronitis (1)
- Orrpolipózis (1)
- Mély nyaki fertőzés (1)
- OSAS (1)

Tuti tipp, ha valaki most kutatni akar valamit a gégészetben, de nincs ötlete, az nézze meg valami más, a fenti listán nem szereplő betegségben az NLR-t, aztán le is közölheti, engem meg vegyen be társszerzőnek a tippadás miatt  :)

süti beállítások módosítása