A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Szükséges-e rutinszerűen szövettani vizsgálat kétoldali orrpolipózis esetén?

2015.11.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr szövettan orrpolip

Persze, jogszabály szerint igen, el kell küldeni az anyagot szövettanra. Ugyanakkor most kanadai kollégák megnézték az idevágó szakirodalom elemzésével, hogy mekkora az esély arra, hogy az orrpolipózison túl valami más, fajsúlyosabb betegség is kiderüljön a műtéti anyag szövettani vizsgálata során. 3772 beteget lehetett bevonni ebbe az adatfeldolgozásba, közülük 8-nál találtak váratlan benignus, és 3-nál malignus folyamatot a patológusok, ez a betegek 0,48 és 0,08%-át jelenti. Ez nem sok. Emellett megnézték a költségeket is, és hát így 14557 dollárra jött ki egy nem várt betegség kimutatása, azon túl (vagyis belül) 87204 dollárba került a malignus betegségek diagnosztikája. Ez meg nagyon sok, ezért ez egy elég költséges szűrővizsgálati módszernek tűnik.

Kérdés, hogy ha ezt nem csinálnánk, akkor helyette mit lehetne tenni? Rendszeresebb fül- orr- gégészeti kontroll? Képalkotó kontroll? Ezek sem olcsó dolgok, sőt. Talán az lehetne a megoldás, hogy sok minden más betegséghez hasonlóan itt is rizikócsoportokat hozni létre, illetve karakterizálva a malignus rhinológiai betegeket, olyan egyéb tüneteket, jeleket, eltéréseket kellene keresni ezen betegeknél, amiket aztán a műtétre kerülő összes beteg esetén szűrni lehetne, hogy kizárjuk a malignitást.

süti beállítások módosítása