A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az allergiás gégegyulladáshoz

2015.10.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia reflux gége

Olvastam egy cikket az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben az allergiateszt szerepéről a krónikus gégepanaszok kivizsgálása kapcsán, aminek az absztraktjában ez volt a results rész: "The positive yield of allergy testing in patients with primary laryngeal indications was 51.8%, 63.3% for rhinitis, 60.9% for sinusitis, and 33.3% for otitis media. The odds ratio of having a positive test was not statistically different for patients with laryngeal symptoms, rhinitis, or sinusitis. Patients with chronic laryngeal symptoms and positive allergy testing were most often sensitized to dust mites (63%) and least often sensitized to molds (1.3%)"

Első -felületes- olvasásra mire gondol a fentiek alapján az egyszeri fül- orr- gégész, azaz én?
- Az allergiás eredetű gégegyulladás nagyon gyakori, szinte egy kategóriába esik az allergiás nátha gyakoriságával.
- Alkalmatlan vagyok a szakmára, mert nem is tudtam, hogy ennek ilyen jelentősége van.

Miközben:
- Az absztraktban nincs benne, de a cikk methods fejezetében már írják, hogy a 998-ból csak 27 betegnél történt gégepanaszok miatt allergiateszt, miközben közel 600 betegnél voltak orrpanaszok (tényleg, miért nem vártak még 2 beteget, hogy szép kerek 1000 legyen az esetszám??).
- Az, hogy pozitív az allergiateszt, még nem jelenti azt, hogy a gégepanaszok ténylegesen allergiás eredetűek.
- Sose ítélj elsőre, pláne, ha csak felületesen olvasol valamit. Ez magamnak szól.

Ezekkel együtt a bizonytalan, refluxra nem gyanús, vagy nem igazolt, vagy antireflux kezelésre refrakter gégepanaszok esetén érdemes allergiavizsgálatot is csinálni.

süti beállítások módosítása