A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mikor kell manapság Jansen-Ritter és Riedel műtétet végezni?

2015.09.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homloküreg melléküregek osteoplasticus homloküreg műtét jansen-ritter műtét Riedel műtét

Mint azt az előző bejegyzésemben is írtam, a külső feltárású melléküreg műtétek jelentősége, legalábbis gyakorisága drámaian lecsökkent, egyes műtéti típusok pedig praktikusan eltűntek a palettáról. Mégis, a Dél-Pesti kórház tanfolyamán két olyan előadás is volt, ami ebbe a kategóriába sorolható műtétről szólt, és ami azt bizonyította, hogy azért mégsem szabad teljesen leírni ezeket a beavatkozásokat.

Az egyik ilyen a Riedel műtét. Csokonai Tanár Úr előadásából világossá vált, hogy a Riedel műtét már 20-30 éve sem volt gyakori (elmondása szerint összesen 17-et csinált). Ugyanakkor egy, az 1 darab indikációja még ma is van. Ez pedig a homloküreg elülső-alsó falának osteomyelitise, ami teljesen logikus: ha egyszer úgy begyulladt a csont, hogy menthetetlen, akkor ki kell venni, ami egyenlő a Riedel műtéttel. Kétségtelen, hogy a modern antibiotikumok, a prompt szakorvosi ellátás, és a FESS műtét korszakában ritkán juthat el idáig egy homloküreg-gyulladás, de elvben előfordulhat, és ilyenkor a Riedel műtét az adekvát beavatkozás.

A másik, hasonlóan "egyindikációs" beavatkozás a Jansen-Ritter műtét. Horváth Barnabás barátom előadása arról szólt, hogy ha maga a gyulladásos folyamat elveszi a lamina papyraceát, illetve a recessus frontalis környékén a homlokcsont falait, akkor érdemes Jansen-Ritter műtétet csinálni, mert az már szinte spontán meg is történt, csak maximum ki kell egészíteni. Mondjuk ehhez még talán annyi, hogy ha valakinek mindenképpen műtétet igénylő homloküreg folyamata van, és mondjuk nagyon szűk az orra, nem férünk hozzá sehogy sem endoszkóppal, viszont maga a homloküreg túl kicsi ahhoz, hogy osteoplasticus feltárású műtétet végezzünk, akkor szintén Jansen-Ritter műtét lehet a megoldás.

süti beállítások módosítása