A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Valsalva manőver története

2015.09.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: történelem valsalva

Mudry Professzor neve már elhangzott itt a blogon, ő arról híres, hogy nagyon sok történelmi fül- orr- gégészeti kérdést dolgozott már fel (pubmed). Most az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban megjelent cikkében próbálja eloszlatni a tévhiteket a Valsalva menőver kapcsán.

A Valsalva menővert szerintem mindenki ismeri. Ez az, amikor pl. nátha esetén, vagy ha magas hegyre megyünk fel, és bedugul a fülünk, akkor befogott orral és szájjal tudjuk csak kipattintani a fülünket. Azaz ha magától nem megy a nyomáskiegyenlítés a fülben, akkor a levegőt erővel préseljük a dobüregbe az orrunkból a fülkürtön át. Mudry Professzor azért is írt erről a jelenségről cikket, mert úgy látta, hogy sokan sokféle manővert hívnak Valsalvának, miközben nem is az a valódi manőver, illetve bizonyos Valsalva nevéhez kötött eljárást nem is ő talált ki.

Antonio Maria Valsalva (1666-1723) 1704-ben írta le a később róla elnevezett manővert. A manőver lényege, hogy befogott orral-szájjal fúj (présel) a beteg, ezáltal Valsalva elgondolása szerint a genny ki fog ürülni a középfülből, bár ma már persze nem erre használjuk ezt az eljárást. Konkrétan azt írta a "De aure humana tractatus" könyvében, hogy (angol fordításban) "I sighted a diseased fluid rushing out simultaneously along with air, whenever an ailing person held back breath by force, as I ordered, with nostrils and mouth closed." Tehát nem a zárt orral-szájjal való nyelés az eredeti Valsalva manőver, hanem a préselés. Egyébként Valsalva előtt is már leírtak ilyesmi eljárást, még ha nem is pont ugyanezt. Például már az időszámításunk szerint 54 és 117 között élt Archigenes is azt javasolta, hogy zárt orral és szájjal tüsszentsünk, akkor tudnak a káros anyagok távozni a fülünkből (persze ezt ne tegyük, mert akkor egész durva szövődmények alakulhatnak ki, amikről már írtam ITT).

A másik dolog, amiről Mudry Professzor ír, az az, hogy szintén Valsalvának hívják azt a manővert, hogy zárt gége mellett megemeljük a mellűri nyomást, és akkor a vénás visszaáramlás romlik a mellkas fele, kitágulnak a vénák a nyakon. Úgy tűnik a Valsalva tanítvány Morgagni leírásából, hogy ugyan Valsalva ismerte azt a jelenséget, hogy a mellűri nyomás növelése kihat a vénás véráramlásra, de ezzel nem foglalkozott. Visszakeresve az irodalmat, 1850-ben a német Eduard Friedrich Weber élettanász volt az, aki ezt, mint manővert leírta. Ezzel együtt mégis, ez nem Weber, hanem szintén Valsalva manőverként terjedt el

süti beállítások módosítása