A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A gyerekek mandulaműtét után hízásnak indulhatnak

2015.08.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: hízás mandulaműtét gyermek fül orr gégészet torokmandula alvási apnoe OSAS

A mandulaműtét utáni fogyásról szóló bejegyzés kapcsán Katona Professzor Úr felhívta a figyelmemet arra, hogy van egy másik aspektusa is a mandulaműtét és testsúly összefüggésnek. Arról van szó, hogy a gyerekek egy részénél kifejezett testsúlygyarapodás, hízás indul el mandulaműtét után.

Ez egy kicsit más, mint amiről előzőleg írtam, mert az a közvetlen a műtét utáni időszakban észlelt fájdalom és evési/nyelési nehezítettség miatt bekövetkező fogyásról szólt, ez pedig egy hosszabb távú megfigyelés, a műtét után több hónappal következik, vagy legalábbis következhet be hízás. Elég nagy irodalma van ennek (cikk 1, 2, 3, 4, 5), bár a cikkek mostanság elsősorban az alvási apnoe-s gyerekekre fokuszálnak. Ez persze összefüggésben lehet azzal, hogy a gyerekkori mandulaműtét indikációjaként is elsősorban egyre inkább ez kerül előtérbe a krónikus gyulladással szemben, erről 4 éve ITT írtam már. Az OSAS vonatkozásában azt írják, hogy a hízás oka vélhetően az, hogy egyrészt az OSAS miatti hypoxia is visszavetheti a növekedést a hormonok visszaszabályozásával, ami gátlás megszűnik műtét után. Másrészt az éjszakai ébredések miatt az OSAS gyerekek energiafelhasználása/bevitele nagyobb, mert az kell az ébredésekhez, és ez a fokozott bevitelre való hajlam, vagy megszokás megmaradhat a műtét után is. De ezek csak teóriák, a pontos ok még nem tisztázott.

Plusz érdekesség, hogy Katona Professzor Úrék már 1986-ban leírták az Orvosi Hetilapban a hízásra való hajlamot mandulaműtét után. Mikor kérdeztem, hogy mit gondoltak az egész hátterében, akkor Professzor Úr azt írta, hogy "A mi teóriánk akkor az volt, hogy a mandulagyulladások okozta sok infekciótól megszabadulván a gyermekek étvágya, közérzete javult, és ezért híztak meg. Utólag nem hiszem, hogy a teória helyes volt, de a tény tény maradt."

A lényeg, hogy a szülők figyelmét fel kell hívni arra, hogy érdemes odafigyelni a műtét után a gyermekek étkezésére. Mert míg egy kicsit csenevészebb gyerek esetén nem baj, ha hízik, de egy normál súlyú, vagy eleve kicsit obes gyerkőcnél ez már gond.

süti beállítások módosítása