A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Cisztikus hygroma a nyakon

2015.07.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyak fejlődési rendellenesség hygroma cisztikus hygroma lymphangioma

Horváth Barnabás kollégámmal operáltunk egy érdekes esetet. Medialis nyaki ciszta volt az előzetes diagnózis a képalkotó és az aspirációs citológia alapján, de az gyanús volt, hogy nagyon puha elváltozás töltötte ki a 20 év körüli hölgybeteg egész submentalis térségét. Miután feltártuk, láttuk, hogy egy rendkívül vékony falú, szinte pókhálószerű, többrekeszes cisztarendszer található a platysma alatt, a nyelvcsonttól cranialisan, ami össze-vissza terjed a suprahyoid izmok között, sőt, bal oldalon a submandibularis nyálmirigy mögé, a hátsó pólust is meghaladva bement. Amikor pedig rányitottunk (véletlenül, persze), akkor nagy mennyiségű, áttetsző, de elég sűrű, nyákszerű váladék ürült ki. Onnatól kezdve viszont, hogy a belsejébe jutottunk, már kiválóan látható volt, hogy minden térbe, hasadékba beterjed a submentalis régióban, ezt le is fényképeztem. A neonzöld nyíl mutatja a ciszta belfelszínét, hogy mennyire rátapad és szinte behüvelyezi az alatta lévő izmokat.

cystic_hygroma_on_the_neck.jpg

Abban maradtunk, hogy ez egy cisztikus hygroma lesz (szövettan folyamatban), és annyiból még szerencsénk is volt, hogy nem a lateralis nyaki terekben találkoztunk az elváltozással. Ugyanis ott akár külön-külön behüvelyezheti a nagyereket és a nervus vagust is, illetve az erek minden egyes ágát, vagy akár az agyidegeket és azok ágait is (n. hypoglossus, lingualis, stb.). Na ember legyen a talpán, aki azt úgy szedi le, hogy semmi sem sérüljön, és az elváltozás is egyben, de legalábbis maradéktalanul kijöjjön.

Maga a cisztikus hygroma a lymphangiomák közé tartozik. Ez egy veleszületett nyirokrendszeri fejlődési rendellenesség, ami általában már születéskor illetve kisgyermekkorban felismerésre kerül. Az okot nem tudni, talán az lehet a háttérben, hogy egy fejlődési zavar miatt a nyirokrendszer nem tud rácsatlakozni a vénás elvezetésre, ezért cisztikusan kitágul. Jellemzően a nyakon alakul ki, ahol a kozmetikai problémán kívül néha akár táplálkozási nehézséget, és fulladást is tud okozni, ha olyan méretű és elhelyezkedésű. Legtöbbször a lateralis nyaki szövetrésekben jön létre, illetve a nyelvcsonthoz való viszony alapján beszélhetünk supra- vagy infrahyoid hygromáról.

A témában free full text cikkek: 1, 2

süti beállítások módosítása