A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Szaglás és ízérzés teljes gégeeltávolítás után

2015.06.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia szaglás gége ízérzés teljes gégeltávolítás műtéti következmény

Sokszor szembesültem már azzal, hogy a betegfelvilágosítás során a betegnek néha egész más szempontok fontosak, mint amit én gondolok lényegesnek. Legutóbb például egy teljes gégeeltávolítás és nyaki blokkdisszekcióra való felkészülés során volt egy ilyen hülye helyzet, amit egy előrehaladott gége-algarati rák miatt terveztünk. Már kb. 30-40 perce beszéltem a sanszokról, a procedúráról, és a lehetséges szövődményekről, beleértve a beszédképesség helyreállításának lehetőségeit, a n. accesorius, v. jugularis, és a. carotis sérülést, az intenzíven töltött időt, szívódraint, kötést, nyeléspróbát, garatsipolyt, stb., mikor a beteg félbeszakított, hogy ez mind rendben van, és nem annyira érdekli, viszont az igen, hogy igaz-e, hogy utána majd nem tud ízeket és szagokat érezni.

És tényleg, ez egy fontos életminőségi kérdés, mert ha egyszer nem tud a beteg orron keresztül levegőt venni, akkor a szagokat sem fogja olyan jól érezni. Sőt, valóban, az ízérzés is romlik, mert hogy az ízérzés finomabbik része oldott molekulák szaglásából áll. Ugyanakkor egy ilyen nagy műtét, amit kizárólag csak rosszindulatú daganat miatt végzünk, a túlélésért folytatott harc része, tehát pl. én biztos nem ez alapján mérlegelnék, ha egyszer ez a jobb túlélés záloga. De hát nem vagyunk egyformák. De ha már szóba került, most megnéztem egy tavalyi Radiology and Oncology cikket erről, ami szerint a teljes gégeeltávolításon átesett  betegek jelentős részének a szaglás- és ízérzészavar egy érdemben megélt negatívum. Hogy konkrét számokról is szó essen, a betegek több, mint fele számolt be mérhetően/zavaróan leromlott szaglásról, sőt, 30%-uk egyáltalán nem érzett szagokat, valamint egynegyedük ízérzésromlást is panaszolt. Ezek jelentős számok, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egy dolog árnyalja csak a képet, és esetleg javíthat a statisztikán, méghozzá az, hogy itt a betegeket direkt erre vonatkozó kérdésekkel monitorozták, nem pedig maguk panaszkodtak erről. Tehát ha nem kérdezünk rá, akkor lehet, hogy egy bizonyos hányadnak nem is annyira feltűnő problémáról van szó. Attól még persze gond.

Ehhez akkor még hozzá lehet csapni egy füst alatt azt is, hogy ilyenkor az orrfújás sem kivitelezhető. Nekem volt is már olyan betegem, akinek ez volt a legfőbb baja műtét után, mert elég sok mindenre allergiás volt, ezért állandóan folyt az orra, és ez nagyon zavarta.

süti beállítások módosítása