A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Meddig maradjon a dobhártyában a ventillációs tubus?

2015.05.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

Azt hiszem sokakat érdeklő témáról írtak most az Indian Journal of Otolaryngology-ban. Azt vizsgálták egyiptomi kollégák, hogy meddig érdemes benntartani kisgyermekeknél a ventillációs tubust, ha esetleg magától nem esik ki. 4 csoportba sorolták a gyerkőcöket aszerint, hogy 6, 12, 18, vagy 24 hónap után vették ki a tubust a dobhártyájukból, aztán megnéztek egy csomó paramétert, illetve követték a betegek további sorsát.

Azt találták, hogy ha 12 hónapnál kevesebb ideig volt benn a tubus, akkor nagyobb eséllyel alakult ki újra középfül-gyulladás, mint 18 vagy 24 hónap után, viszont akinél 18 hónapig, vagy annál tovább maradt benn a tubus, annak egyre nagyobb eséllyel alakult ki visszatérő fülfolyás, a tubus körül granuláció, sőt, sajnos a tartós dobhártya-perforáció esélye is megnőtt. Ez utóbbi talán a legfontosabb, mert a lyukas dobhártya később műtétet igényel. Ráadásul ez ügyben elég elkeserítő eredmények születtek, mert a 18 hónapos csoportban 30%, a 24 hónapos csoportban pedig már 40% esély volt a tartós dobhártya-perforációra. A fentiek alapján azt a következtetést vonták le, hogy valahol 12 és 18 hónap között van az ideális időtartam a tubus benntartására, majd eltávolítására, mert azután már inkább csak a bajt okozza, annál előbb meg a savós otitis kiújulásának esélye nagyobb.

Érdekes, mert nekem nagyon kevés tubusom éri meg az egy évet, sőt. Jó, van például egy fej-nyaki manifesztációjú lymphomával küzdő fiatalember betegem, akinek zéró fülkürtműködése van, és neki már 3 éve ott van a tubus. De jellemzően kb. 6-10 hónapig szokott bennmaradni a gyerekeknél, és ahogy beszélgetek kollégákkal, másnak sem szokott ennél sokkal tovább kitartani. Így nem is nagyon kellett még kivegyek tubust. Konkrétan csak 2 esetre emlékszem, bár lehet, hogy volt még egy harmadik is, de ennél nem hiszem, hogy több. Ráadásul abból az egyik egy felnőtt volt, akinek Szingapúrban, vagy valahol máshol, de Dél-Kelet Ázsiában helyből berakták a tubust egy aero-otitis kapcsán, aztán 1.5 év múlva már nagyon megunta -jogosan- a dolgot, na akkor kiszedtem.

süti beállítások módosítása