A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A középső orrkagyló eltávolítása FESS műtét során

2015.04.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: foto orr fess műtét orrpolip orrkagyló műtéttechnika középső orrkagyló

Aki operált már kiterjedt orrpolipózist, biztos került már olyan helyzetbe, hogy a polipok eltávolítása során a szintén poliposan degenerált középső orrkagyló egy része vagy egésze is áldozatul esett a műtétnek, mert nem lehetett pontosan eldönteni, hogy a sok kocsányból melyik is a néhai kagyló. Én már többször is belesétáltam ebbe a csapdába, legutóbb kb. 2 hete, amikor is a jobb középső kagyló első-alsó egyharmada került eltávolításra. Annyira sok polip volt, hogy már csak azt vettem észre, hogy a bulla első falának vonalában vagyok, de a kagyló helyének megfelelően sincs már semmi. Le is fényképeztem ezt az irdatlan sok polipot, és a fentieknek megfelelően a képen el van rejtve egy egyharmadnyi középső kagyló valahol. Őszintén szólva így sem tudom megmondani, melyik is az.

nasal_polips_1.jpg

Egyébként bár a funkcionalitás jegyében mindenféle képletet, nyálkahártyarészletet próbálunk kímélni a FESS műtét során, a középső kagyló eltávolítása nem teljesen ördögtől való. Például van egy 2010-es Laryngoscope cikk is, ami szerint kifejezetten jó dolog eltávolítani a középső kagylót, legalábbis annak első-alsó kétharmadát. Azt írják, hogy a nem rezekált csoporttal összehasonlítva ugyanolyan QoL értékeket mértek a műtét után, sőt, a rezekált csoportban például a szaglás jobban javult, mint a kagylót kímélő csoportban. A kérdéshez még az is hozzátartozik, hogy ez nem egy randomizált study volt, hanem a leírás szerint az operatőr aktuális döntése volt műtét közben, hogy eltávolítja a kagylót, vagy meghagyja. Ennek kapcsán kiderült, hogy alapvetően a "betegebb" betegekben került eltávolításara a kagyló, ahol kiterjedt polipózis volt, vagy már operálták őket korábban, illetve asztmások, és/vagy ASA-sok voltak. Tehát ahol esetleg nem is lehetett olyan jól eldönteni, hogy melyik a kagyló. Ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, hogy ahol utólag vették észre, hogy a kagyló egy része is hiányzik. De ez végül is nem lenne baj, tökmindegy, sőt, az eredmények tükrében még jó is.

Egyszóval nem kell elkeseredni, ha egy durva poliphalomban nem marad meg 100%-ban a középső kagyló. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell kísérletet sem tenni annak felkeresésére, kímélésére, mert például a mellső hónalj kiváló tájékozódási pont, elsősorban a recessus frontalist illetően.

süti beállítások módosítása