A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A panaszok nem döntik el, hogy az arcüreg-gyulladás bakteriális eredetű, vagy sem

2015.03.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: antibiotikum fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut

Az egyetemen nem egyszer hangzott el az öreg profok szájából, hogy egy jó anamnesis fél diagnózis, de természetesen kételkedtem benne. Egyrészt azért, mert ők öregek, én meg fiatal voltam (pardon, vagyok), meg hát mégiscsak a XXI. században élünk, van mindenféle laborlehetőség, képalkotó vizsgálatok, stb., minek annyit kérdezősködni, majd a gépek megmondják! Amióta dolgozom, persze máshogy gondolom. Sokszor eszembe jut, és az esetek egy jelentős részében teljesen igaz, hogy ha jól kikérdezzük a betegeket, akkor valójában már ők elmondják, hogy mi a bajuk.

De azért ez nem mindig van így. Például most finn kollégák azt írták a Laryngoscope-ban, hogy sajnos a beteg panaszai alapján nem lehet jól eldönteni, hogy az arcüreg-gyulladás vírusos, vagy bakteriális eredetű. Egyedül a tartós felső fogsor fájdalom tűnik megbízhatóan a bakteriális fertőzés jelének, a többi aspecifikus. A jó hír az viszont, hogy ezzel szemben a sima fizikális vizsgálat alapján egész jól meg lehet tippelni a fertőzés virális vagy bakteriális eredetét. A vizsgálati leletben is elsősorban a váladék számított a cikk szerint. Legmegbízhatóbb bakteriális jelnek bizonyult, ha a panaszok fennállásának 9-10. napján a középső kagyló alatt váladékot láttak, illetve a látható hátsó garatfali váladékcsorgás, de már a sima anterior rhinoscopia során látható váladék is nagy eséllyel bakteriális fertőzésre utalt.

A fentiekhez persze hozzátartozik, hogy ha egy beteg 9-10 napja szenved arcüreges panaszoktól, akkor már jó eséllyel kapott valakitől antibiotikumot, ami nem okvetlen helyes, ehhez adalékként ITT egy 3 évvel ezelőtti bejegyzésem.

süti beállítások módosítása