A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az elektív nyaki blokkdisszekció

2014.10.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó áttét onkológia nyak metastasis

Az elektív blokkdisszekció lényege, hogy fej-nyaki daganatos betegség kezelése során olyan esetben is kivesszük a nyaki nyirokcsomókat -vagy azok egy részét-, mikor még nincs detektálható áttét a nyakon, de arra van némi esély, hogy mikrometasztázisok már kialakultak egy vagy több csomóban. Ilyen esetben módosított radikális, de még inkább szelektív nyaki disszekciót szokás végezni, azaz nem az összes nyaki régiót takarítjuk ki, hanem csak egy meghatározott területet a nyakon, amit pedig az elsődleges daganat helye határoz meg. Tehát pl. egy ajakrák esetében a submentalis-submandibularis régiót biztos bele kell venni, míg egy hypopharynx daganat esetén azt pont nem, de a III-as, IV-est viszont biztosan.

Két kérdés merül fel ennek kapcsán. Az egyik, hogy mekkora mikrometasztázis esély esetén érdemes elvégezni az elektív disszekciót? Erre általában 20-25%-os esélyt szokás mondani, de van egy szelektív blokkdisszekciós összefoglaló a már 2 éve is emlegetett, online fül- orr- gégészeti műtéttan könyvben, ahol kicsit lejjebb vitték ezt az értéket, és 15-20%-ra teszik. A másik kérdés pedig ebből adja magát, hogy OK, legyen mondjuk 20%, de az végül is mit jelent? Honnan lehet tudni, hogy egy tumornál már megvan a 20% esély? Ezt pedig az adott daganat T stádiuma határozza meg, bár a tumor differenciáltsági foka sem mindegy (cikk). Ezek miatt nem okvetlen könnyű eldönteni a kérdést, amire bizonyíték, ha ránézünk a pubmed-ben fellelhető elektív blokkos cikkek számára. Az mindenesetre összességében elmondható, hogy a jó nyirokellátású területek daganatánál nagyobb eséllyel alakul ki nyirokcsomó áttét, ezért a nyelv, a szájüreg, a nyelvgyök, a supraglottis, illetve a hypopharynx tumorainál akár T1 stádiumban is jobban jár a beteg egy elektív blokkdisszekcióval, míg mondjuk egy glotticus gégerák esetében a T3 stádium az, amikor már okvetlen kell számolni mikrometasztázissal N0 nyak esetén is.

Azaz a glotticus gégerákot kivéve, szinte minden más esetben a tumor felfedezése pillanatában már lehet mikrometasztázissal számolni, így szóba jön nyaki blokkdisszekció. Aztán persze a választott kezelés (műtét vagy sugárkezelés) a következő, ami meghatározza, hogy elektív disszekció, vagy wait and see legyen a nyakkal, ahol szerencsére még a szekunder blokkdisszekció szóba jöhet, ha az elsőként választott terápiás modalitás nem a műtét volt, és manifeszt áttétet találunk később. 

 

süti beállítások módosítása