A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Korai szájon keresztüli táplálás teljes gégeeltávolítás után

2014.10.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia sipoly gége szövődmények fistula teljes gégeeltávolítás laryngectomia

Pont a kongresszus előtti napon, vagyis 0. napján, szerdán csináltam egy teljes gégeeltávolítást és egy egyoldali II-IV. szelektív nyaki disszekciót egy betegnek, és tegnap szóba került a nyeléspróba, a per os táplálás elkezdésének kérdése. Mi tradicionálisan a 8-9. napon szoktuk elkezdeni a szonda melletti per os táplálást, de a szondát legkorábban csak a per os újrakezdés másnapján, vagy harmadnapján vesszük ki, ha látjuk, hogy minden jól működik. De vannak olyan közlemények, amelyben úgy vélik, nincs probléma, ha akár a műtét után 48 órával, sőt már 24 óra múlva szájon át kezdik etetni a beteget. A korai per os táplálás mellett kardoskodók két fő érve, hogy nem lesz nagyobb eséllyel sipolyuk ezeknek a betegeknek, és a hospitalizációs idő is lecsökkenhet. Ja és még egy érv, hogy valamennyi nyálat úgyis lenyelnek ezek a betegek, ami még rosszabb az emésztőenzimek miatt, mintha mindez higítva futna végig a garatvarratsoron.

Egyébként sok kolléga fantáziáját izgatja a korai táplálás. Most legutoljára szeptemberben jelent meg egy eset kapcsán csatolt review erről a kérdésről az International Journal of Surgery-ben, ahol elég részletesen összeszedték azokat a cikkeket, amik erről szólnak, de pl. májusban volt már egy Head and Neck review is, áprilisban pedig egy Journal of Laryngology and Otology közlemény is, ezeket anno a hírlevélbe is beraktam. Nem nagy meglepetésre mindig az jött ki, hogy nem probléma, ha nem várjuk ki azt a bő hetet, bár a hospitalizációs idő több tanulmáy szerint nem lett kevesebb, így általában maximum némi kényelmi előnyt tudnak felmutatni a korai per os táplálásos csapatok. Meg pl. a JLO cikkben ugyan statisztikailag nem szignifikáns az eltérés a fistula előfordulását illetően, de százalékosan mégis kétszer annyi esetben lett sipoly a korai csoportban, mint a későiben, tehát a szokásos "statisztikai trükkök" is ott vannak (bocs a kifejezésért, amúgy minden elismerésem a statisztikusoké, nem értek hozzá).

Én azért olyan túl bátor dolognak tartom a korai szájon át táplálást, nem kifejezetten érzem biztonságos vonalnak. Azt el bírom képzelni, hogy ha sikerül nagyon alaposan kideríteni, hogy mik azok a faktorok, amik a sipolyképződést elősegítik (pl. cikk), akkor majd egy körülírt, rizikómentes betegcsoporttal meg lehetne próbálni. És még egy dolog. Habár már elég régóta felmerült ez a kérdés (állítólag Medina-ék már a '80-as években elkezdték gyűjteni a Laryngoscope-ban 2001-ben publikált cikkükhöz a betegeket), mégsem terjedt el a szakmai köztudatban annyira ez az opció. És az ilyen mindig gyanús. 

süti beállítások módosítása