A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyitott technikás üreg - képen

2014.09.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: foto fül fülműtét cholesteatoma nyitott technikás fülműtét

Lefotóztam egy nyitott technikás fülműtétet:

canal wall down_1.jpg

Még nem teljes a műtét, a facialis küszöbön kicsit még simítottam, és a bemeneti plasztika is hátra volt még. A betegnek már négyszer volt fülműtéte, és nagyon elege volt ebből, ezért azt beszéltük meg, hogy megpróbálunk a lehetőségekhez képest biztosra menni. Így többek között emiatt, valamint a státusz miatt is nyitott technikás üreg kialakítása mellett döntöttünk (a hátsó hallójáratfal hiányzott az isthmustól befelé, a cholesteatoma az antrumot kitöltötte). Hallójáratfal rekonstrukció is szóba jött, de úgy kevésbé tudnánk garantálni, hogy ez lesz az utolsó műtét, és az adhesiv processus miatt hallásjavítás amúgy sem jön szóba.

Ezek mellett még két érdekességet mindenképpen érdemes kiemelni. Az egyik, hogy egy korábbi műtét során bekerült az elvett lateralis atticusfal pótlására, esetleg mastoid-obliteráció részeként egy tragus porc darab, ezt felül benyilaztam. Sajnos kicsit kifordulhatott az évek során, mert pont az volt a baj, hogy annak hátsó felszínén bekúszott az elszarusodó laphám az atticus hátsó öblébe és az antrumba, tehát volt egy cholesteatoma recidíva. Emellett pedig a korábbi műtét(ek)ről annyi információm még volt, hogy valahol szabadon van/volt a dura. Nos ez nagyon hamar kiderült, a mastoidüreg felső peremén, nem sokkal a linea temporalis alatt bekanyarodott a dura, ezt is odanyilaztam.

süti beállítások módosítása